Πληθαίνουν οι αντιδράσεις μαθητών και γονιών για τον αποκλεισμό «άριστων» μαθητών από υψηλόβαθμες Σχολές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα.

Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έστειλε αριστούχος υποψήφιος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ο οποίος πατά το γεγονός ότι έγραψε πολύ καλά δεν περνά στη σχολή που θέλει λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ο Διονύσης Κατάκαλος, μαθητής του 1ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών αυτοχαρακτηρίζεται στην επιστολή του προς την υπουργό ως «αποτυχημένος άριστος». Κι αυτό γιατί ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει 20.988 μόρια δεν περνά στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου ή του ΑΠΘ, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα.

«Είμαι ένας αποτυχημένος άριστος. Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1.838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση (…) παρότι αρίστευσα δε θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες, ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα», γράφει στην επιστολή του.

Ο νεαρός ζητά από την υπουργό να αναστοχαστεί τη μη εσκεμμένη αστοχία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσει στον ίδιο και σε άλλους υποψηφίους μια θέση στη σχολή των ονείρων τους.

Παρόμοια περίπτωση είναι και η Φωτεινή Σαραφιανού που κατάφερε να συγκεντρώσει με τα ειδικά μαθήματα 21.950 μόρια αλλά και εκείνη μένει εκτός της σχολής επιλογής της και θα πρέπει αναγκαστικά να δηλώσει τις ίδιες σχολές με τον Διονύση. Η Φωτεινή που έχει γράψει 18.700 μόρια στα γενικά μαθήματα του πεδίου δεν θα εισαχθεί στην πρώτη της επιλογή, την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, λόγω του ότι στα δύο ειδικά μαθήματα που απαιτεί η Σχολή, το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, η ΕΒΕ ορίζεται ως 14,03 και αυτή έγραψε 13,8 στο ελεύθερο και 18,7 στο γραμμικό αντίστοιχα.

Η ίδια απευθυνόμενη στη Νίκη Κεραμέως ζητά να πάρει πίσω τις τρεις ΕΒΕ στην Αρχιτεκτονική αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Νιώθω απογοητευμένη, αδικημένη και προδομένη από εσάς προσωπικά αλλά και από όλη την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αγκαλιάζει και καλοδέχεται τους άριστους, ότι τους θέλει στην Ελλάδα και την ελληνική εκπαίδευση». «Είναι άδικο άτομα με 5.000 μόρια να περνάνε στις δικές μας επιλογές» σημειώνει.

Αυτό το άδικο σύστημα με τρεις διαφορετικές ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για την αρχιτεκτονική ειδικά, απέκλεισε όχι μόνο εμένα, αλλά και ακόμα 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και το όνειρό τους για μια αξιοπρεπή ενήλικη ζωή.

Ο Διονύσης και η Φωτεινή μίλησαν για το πρόβλημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις επιστολές τους στην Υπουργό Κεραμέως στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις