Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με το ζήτημα της Μυκόνου να βρίσκεται στο επίκεντρο, εν μέσω τουριστικής σεζόν και έντονων αντιδράσεων στο νησί μετά την επιβολή του lockdown λόγω αυξημένης διασποράς του κορονοϊού και μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για 10.000 κρούσματα τη μέρα, με τη άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει».

Το «καμπανάκι» της Μυκόνου δεν αποκλείεται να χτυπήσει και για άλλα νησιά, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη και το Ρέθυμνο της Κρήτης.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Κάρπαθος, ένα νησί όπου ο εμβολιασμός έχει φτάσει στο 80% στους μόνιμους κατοίκους και με τις ηλικίες 15-17 να έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούν το εμβολιαστικό τους σχήμα. Στο νησί αυτό ο δείκτης θετικότητας είναι σχεδόν μηδενικός, κάτι που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη περιοχή της χώρας.

Αυξάνονται οι εισαγωγές

Καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει και στο ΕΣΥ όπου άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Οι εισαγωγές από 38 την πρώτη Ιουλίου, σχεδόν διπλασιάστηκαν μια εβδομάδα αργότερα, ενώ χθες έφτασαν τις 161.

Ήδη, στα νοσοκομεία δημιουργούνται και πάλι κλινικές κορονοϊού, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε συναγερμό προτρέποντας του πολίτες να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τα υπό εξέταση μέτρα για τα «πορτοκαλί» νησιά

Στο πνεύμα του «μοντέλου Μυκόνου», λοιπόν, μεταξύ των περιορισμών που θα εξετάσουν οι ειδικοί είναι οι εξής:

  • Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
  • Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.

Προς άρση του lockdown στη Μύκονο

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο δεν θα πάρουν παράταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ούτε όμως πρόκειται να πάψουν να ισχύουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, όπως είχε διαρεύσει.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών το τοπικό lockdown θα πάψει να ισχύει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως είχε οριστεί αρχικά, παρά τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών.

Τα υπόλοιπα θέματα

Πέρα από το ζήτημα με τα νησιά, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επέκταση των υποχρεωτικών τεστ για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους κλάδους για τους οποίους ισχύει σήμερα, δηλαδή τους εργαζομένους σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις