Όλα είναι ανοικτά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το εάν θα πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊο! Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας πως «έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως «το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως έχουν οι γιατροί».

Κλείνοντας την απάντησή της, συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές κι οπότε δε μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει με αυτούς που πιθανώς δεν θα δεχτούν μια τρίτη δόση, είναι λίγο πρώιμο νομίζω». Όπως τόνισε η ίδια, παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι αυξήθηκε κατά 12% ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εξήγησε ότι «η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».

Τι σχεδιάζεται για την πιθανή 3η δόση εμβολίου

Στην περίπτωση που αποφασιστεί στην Ευρώπη να εμβολιασθεί ο κόσμος με τρίτη δόση, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.

Έρχονται SMS για τρίτη δόση

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού αναμένεται να παρθούν άμεσα σχετικά με την τρίτη δόση εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.

Αυτή η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει μόνο με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, ενώ θα σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το STAR, για την τρίτη δόση τα ραντεβού θα κλειστούν με βάση τρία τουλάχιστον δεδομένα. Αρχικά, αναμένεται να ακολουθηθεί η σειρά των πρώτων εμβολιασμών, δηλαδή να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα γνωστά ηλικιακά κριτήρια βάση των οποίων έγιναν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα (από τους μεγαλύτερους σε ηλικία προς τους νεότερους). Τέλος, ρόλο για το ραντεβού θα παίξει και ο χρόνος λήψης της δεύτερης δόσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις