Τη σημασία να υπάρξει άμεσα καθολικός εμβολιασμός επεσήμανε για άλλη μία φορά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σημειώνοντας πως αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι άνθρωποι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν.

«Ναι μεν αναλογικά ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά κι αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί δυστυχώς θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων που έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι παχύσαρκοι», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι. «Τα σοβαρά κρούσματα θα είναι κυρίως μεταξύ του υπόλοιπου 25%».

«Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν όσοι γίνεται πιο πολλοί και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κ. Λινού.

Τι είπε για τις εγκύους, όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν παιδί και την εξωσωματική

«Αν μια ανεμβολίαστη κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας είναι για τις κοπέλες που πρόκειται να μείνουν έγκυες. Υπήρχε μια παλιά παραπληροφόρηση που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψεύτικη ότι επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα το εμβόλιο. Είναι τεράστιο λάθος. Ίσα ίσα που προστατεύεται η γυναίκα και το παιδί», ενώ σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόνισε πως «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό την περίοδο που μια γυναίκα υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η Αθηνά Λινού ήταν ξεκάθαρη. «Μπορούν και πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε κατηγορηματικά.

Τρίτη δόση

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, είπε ότι συζητάται μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού».

Εμβολιασμός παιδιών

Τέλος, για των εμβολιασμό των παιδιών, επισήμανε ότι στις ΗΠΑ εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις