Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί πλέον για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης προκειμένου να ιροθετηθεί πλήρως η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες  δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, πλέον το ενεργό μέτωπο είναι ένα, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται σε ύφεση.

Πρώτες εκτιμήσεις για 80 καμένα σπίτια

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έχουν καεί 80 κατοικίες στην περιοχή. Πρόκειται για έναν πρώτο απολογισμό, καθώς η επίσημη καταγραφή δεν έχει ακόμη γίνει.

Επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας η μεταφορά των αλόγων, τα οποία κινδύνευσαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου ενώ χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με ζώα που τρέχουν να σωθούν από τη λαίλαπα της φωτιάς.

30. 000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Αποκαρδιωτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο Ευθύμης Λέκκας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε επίσης τους λόγους της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

«Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

Σύσταση στους οδηγούς

Παράκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας εξαιτίας της πολύ χαμηλής ορατότητας απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Άννα Ευθυμίου. Σημείωσε ότι προς το παρόν η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον παράδρομο της Αθηνών – Λαμίας από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και ειδικότερα στην Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης μέχρι την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γεφύρας Βαρυμπόμπης στην Τατοΐου και από την Πάρνηθας στην Κρυονερίου προς Κρυονέρι.

Με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για την προστασία των οικιών που έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοι λόγω της μεγάλης φωτιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις