Εκτός ελέγχου μοιάζει για ακόμα μία ημέρα η φωτιά στην περιοχή των Βιλίων. Πέντε οικισμοί έχουν εκκενωθεί από τα ξημερώματα της Πέμπτης ενώ όπως καταγγέλλουν κάτοικοι οι φλόγες απειλούν σπίτια στο Πανόραμα ενώ πύρινο μέτωπο πλησιάζει και την Οινόη. Παρόλο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενιαίο πύρινο μέτωπο, οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και επεκτείνονται σε μία έκταση σχεδόν 30 χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία για ενίσχυσή των ανέμων στην περιοχή που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής.

Το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του οικισμού Πανοράματος, Σ. Χτενάς έκανε έκκληση για εναέρια μέσα, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι «απελπιστική», όπως ο ίδιος υπογράμμισε. Μάλιστα τόνισε ότι κινδυνεύουν άμεσα σπίτια από τις φλόγες. «Ο οικισμός μας έχει 350 σπίτια και 800 κατοίκους. Επιχειρούν μόνο δύο ελικόπτερα τα οποία δεν φτάνουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι άντρες του οικισμού παραμένουν στο σημείο παρά την εντολή για εκκένωση προκειμένου να προστατέψουν τα σπίτια μας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν θεριέψει ο βοριάς θα «γίνουμε νέο Μάτι». «Αν περάσει τον δικό μας οικισμό, η φωτιά θα φτάσει και σε άλλους», τόνισε.

Προληπτική εκκένωση 5 περιοχών

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Τι ισχύει με τους ανέμους

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα. Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις