Μαρκ Μαζάουερ: Ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ, ένας από τους πλέον ειδικούς αναφορικά με την ιστορία του ελληνικού έθνους πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Έλληνας πολίτης.

Σακελλαροπούλου: Αναδείξατε κρίσιμες γεωπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Ιούνιο του 2021, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μαζάουερ.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προλόγισε τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κάνοντας λόγο για έναν σπουδαίο ακαδημαϊκό και φιλέλληνα.

«Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δεν ανήκει μόνο στους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, αλλά και στους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως στην ιστορία του έθνους μας και των Βαλκανίων. Εμπνευσμένος συγγραφέας της τραυματικής ευρωπαϊκής μνήμης, της Σκοτεινής Ηπείρου, με μοναδική ηθικοπολιτική και δημοκρατική ευαισθησία και ενσυναίσθηση, ο Μαζάουερ έχει καταρρίψει μύθους και προκαταλήψεις και έχει αναδείξει κρίσιμες γεωπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, μακριά από ιδεοληψίες» τόνισε.

Η Σακελλαροπούλου για το νέο βιβλίο του Μαζάουερ

Απευθυνόμενη στον κ. Μαζάουερ τόνισε: «Έχετε υπογραμμίσει, κ. Καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821, τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης αντίστασης των Ελλήνων, που κατάφεραν να την διατηρήσουν ζωντανή μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καταλήγοντας επισήμανε, ότι ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνον πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. Όπως είπε «παρότι έχουν ήδη περάσει δύο αιώνες, η αναδρομή στο 1821 και στα επαναστατικά κείμενα και τις πηγές εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας» και συμπλήρωσε: «Υπό το φως των αναλύσεών σας για την εθνική κυριαρχία, τη θρησκεία και την πολιτική στο ελληνικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, συλλαμβάνουμε την αλήθεια της εντυπωσιακής μετάβασης από τις προνεωτερικές κοινότητες σε ένα μοντέρνο Κράτος, με καθολικούς κανόνες και αρχές. Αντιλαμβανόμαστε επίσης το βάρος και το νόημα που φέρουν σήμερα οι δικαιοπολιτικές μας αξίες. Σε αυτή τη διαδρομή έχουμε την τιμή να σας έχουμε συνοδοιπόρο και την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να σας ακούσουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις