Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 10.06 το πρωί της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου, στη Θήβα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας και το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο σεισμός έγινε αισθητός παρά το μικρό μέγεθός του.

Τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται δεκάδες σεισμοί στην περιοχή, γεγονός που ανησυχεί τους κατοίκους στη Βοιωτία. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 9 Σεπτεμβρίου όταν εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση 3 Ρίχτερ, η γη τις περισσότερες μέρες σείεται.

Οι σεισμολόγοι πάντως που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο νέος σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς.

σεισμογράφος

Σεισμός τώρα: Τι δείχνουν τα τελευταία δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσοχή των σεισμολόγων έχουν κεντρίσει ξανά δύο ρήγματα που μας έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν και τον τελευταίο καιρό καταγράφουν δραστηριότητα με μεγάλη συχνότητα. Πρόκειται για το ρήγμα της Πάρνηθας-Φυλής και εκείνο της Θήβας.

Το πρώτο μάλιστα έδωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου τον σεισμό των 3,7 ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και προκάλεσε ανησυχία.

Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με τον έμπειρο σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το ρήγμα της Πάρνηθας είναι ενεργό και κάθε τόσο θα κάνει σεισμούς. Άλλωστε αυτό το ρήγμα έδωσε τον σεισμό των 5,9 ρίχτερ το 1999 και των 5,2 το 2019.

Πάντως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάρτησή του την τελευταία εβδομάδα υπάρχει ησυχία στο συγκεκριμένο ρήγμα, σε αντίθεση με εκείνο της Θήβας που έδωσε τα ξημερώματα 3,2 Ρίχτερ και πολλούς μικροσεισμούς συνεχίζοντας έτσι μια δράση που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις