Θεσσαλονίκη: Νέο περιστατικό επίθεσης σκύλου σε άνθρωπο – Ο ιδιοκτήτης του ζώου συνελήφθη.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια περιπάτου του σκύλου, ράτσας πίτμπουλ με τον ιδιοκτήτη του στην περιοχή της Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη. Ο σκύλος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, επιτέθηκε στον 83χρονο και του προκάλεσε τραύματα στον δεξί αγκώνα.

Ο 32χρονος ιδιοκτήτης του σκύλου συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας δαγκώσει σκύλος

Εάν σας δαγκώσει σκύλος, ο κίνδυνος το τραύμα να μολυνθεί είναι μεγάλος, καθώς στη στοματική κοιλότητα του σκύλου υπάρχει πληθώρα βακτηρίων. Ανησυχούμε περισσότερο για το κλωστηρίδιο του τετάνου και τον ιό της λύσσας.

Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο τέτανος προκαλείται μόνο από σκουριασμένα αντικείμενα, γεγονός το οποίο σαφώς και δεν ισχύει αφού η νόσος μπορεί να προκληθεί και από μη σκουριασμένα αντικείμενα, αλλά και από δάγκωμα ή γρατσουνιά ζώου το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του τετάνου.

Όταν δε ένας σκύλος δαγκώνει αδιάκριτα και χωρίς λόγο η σκέψη μας πάει στον ιό της λύσσας. Η λύσσα στην Ελλάδα, από το 1987 έως και τον Οκτώβριο του 2012, είχε εξαφανιστεί. Έκτοτε όμως έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά (από το εργαστήριο Ιολογίας, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη λύσσα, ΚΚΙΑ) αρκετά κρούσματα λύσσας σε ζώα στη χώρα μας, εκ των οποίων κάποια αφορούσαν και σκύλους.

Πώς θα διαχειριστείτε το συμβάν;

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια καθώς πρέπει να γίνει εκτίμηση του τραύματος και σχολαστικός καθαρισμός με οξυζενέ και αντισηπτικά από ιατρό. Εάν κριθεί απαραίτητο θα χρειαστεί και χειρουργικός καθαρισμός. Τα δήγματα από ζώα καθώς θεωρούνται εξ’αρχής μολυσμένα, χρήζουν αντιβιοτικής θεραπείας.

Σε περίπτωση που το τραύμα αιμορραγεί πιέστε το, ώστε να περιοριστεί η αιμορραγία έως ότου φτάσετε στο πλησιέστερο κέντρο παροχής ιατρικής βοήθειας.

Έχετε μαζί σας το βιβλιάριο εμβολίων ώστε ο ιατρός να κρίνει εάν χρειάζεται να εμβολιαστείτε.

Αναφέρετε με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του σκύλου (π.χ. ανήσυχος, επιθετικός, νευρικός, σιελόρροια)

Αναφέρετε το συμβάν στην κτηνιατρική υπηρεσία.

Ο σκύλος πρέπει να τεθεί υπό κτηνιατρική παρακολούθηση για 15 ημέρες, ακόμα κι αν πρόκειται για δεσποζόμενο κατοικίδιο.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την συμπεριφορά μας προς τους σκύλους και ιδιαίτερα με εκείνους που δεν γνωρίζουμε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις