Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη μίλησε σήμερα σε ΜΜΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Ant1 είπε ότι «ο σεισμός αυτός έγραψε μεγάλη ιστορία. Είναι η πρώτη φορά από την ενόργανη περίοδο της σεισμολογίας, δηλαδή από το 1900 και μετά που καταγράφεται επάνω στο νησί της Κρήτης ισχυρός σεισμός τέτοιου μεγέθους. Όλοι νομίζαμε και δημιουργήθηκε ένας μύθος, ότι η Κρήτη κινδυνεύει μόνο από τους υποθαλάσσιους σεισμούς. Αυτό άλλαξε».

Και ο κύριος Παπαδόπουλος συμπλήρωσε με νόημα: «Και το γενικεύω: Από εδώ και πέρα αλλάζει το τοπίο για το σεισμικό κίνδυνο στη χώρα. Σε κάθε γωνιά της χώρας μας, από εδώ και πέρα θα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να γίνει σεισμός ισχυρός, έστω και αν δε γνωρίζουμε τα ρήγματα της περιοχής».

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών» είπε στο MEGA ο κ. Παπαδόπουλος. «Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο σεισμολόγος.

«Μεγάλη προσοχή και στη Θήβα»

«Δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση. Στις 21/7 όταν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου που αποτελείται από 20 επιστήμονες εξέτασε την περιοχή της Θήβας, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και μάλιστα το ίδιο και για το Αρκαλοχώρι. Υπάρχει γραπτό πόρισμα της επιτροπής που έλεγε ομόφωνα και για τις δύο περιοχές ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός και ότι θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό Σχέδιο Εγκέλαδος» δήλωσε ο σεισμολόγος στο OPEN.

«Εξακολουθεί η Θήβα να έχει πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα. Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή… Η επιτροπή δεν έδωσε νούμερα και μεγέθη. Έλεγε ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός». «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ αλλά δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι θα δώσει τέτοιο σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως είπε στον Ant1 ο σεισμολόγος «από τις 10/7 Ιουλίου μέχρι χθες έχει καταγραφεί 1.700 σεισμοί στη Θήβα και η επιστημονική κοινότητα δεν πρέπει να μένει αδιάφορη και λέει ξέρετε δεν τρέχει τίποτα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις