Για την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στη χώρα μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη το πρωί της Τετάρτης, τονίζοντας πως τα σχολεία ολόκληρο τον χειμώνα θα πρέπει να λειτουργούν με ανοιχτά παράθυρα και τα παιδιά να φοράνε μπουφάν. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», είπε χαρακτηριστικά.

«Να μη γίνουν παρελάσεις»

Η ίδια επεσήμανε πως ήδη βρίσκονται σε νοσοκομεία 15 παιδιά ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα το 20ήμερο από το άνοιγμα των σχολείων. Η κυρία Παγώνη εκτίμησε πως δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο αναφερόμενη στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

«Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων και έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Αυξητική τάση σε 9 περιοχές

Ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική και Λάρισα καταγράφουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ειδικότερα, η ανάλυση από το Δίκτυο των αστικών λυμάτων σε 12 πόλεις της Ελλάδας κατέδειξε αυξητικές τάσεις της επιδημίας σε εννέα από αυτές.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στον Βόλο και +42% στα Ιωάννινα έως +166% και +198% σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ σε Αττική και Λάρισα το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 58% και 62%, αντίστοιχα. Οριακές ήταν οι αυξήσεις σε Θεσσαλονίκη (+18%), Ηράκλειο (+18%) και Αγιο Νικόλαο (+17%).

Χθες ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν 2.978, σε σύνολο 388.706 εργαστηριακών ελέγχων. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 22. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 14.751 ασθενείς. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 322 ασθενείς, ενώ προχθές 145 ασθενείς έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω της COVID-19. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 560 εντοπίστηκαν στην Αττική και 435 στη Θεσσαλονίκη. Υψηλό αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν χθες και η Λάρισα (183), η Ξάνθη (122) και η Ημαθία (93).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις