Για το νέο μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κρήτη την Τρίτη (12/10), μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός.

«Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό. Θα έπρεπε να έχουμε πλούσια ακολουθία, έχουμε καταγράψει μόνο έναν μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ. Τον ήθελα τον μεγάλο μετασεισμό. Όσο καθυστερεί – επειδή θα γίνει κάποια στιγμή – θα είναι λίγο πιο μεγάλος. Αν ο μετασεισμός γίνει κοντά στις ακτές, μπορεί να έχει πιο πολλές επιπτώσεις από ό,τι ο κύριος σεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με την πιθανότητα να μην ήταν τα 6,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι: «Επειδή γνωρίζουμε την περιοχή, η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,3 Ρίχτερ είναι μικρή, κάτω από 20%. Θα έχουμε καθυστερημένη μετασεισμική ακολουθία, με μεγάλους μετασεισμούς». «Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός ήταν στη θάλασσα. Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να επηρεάσει τα άλλα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, γιατί είναι πολύ μικρό. Δε διεγείρονται έτσι εύκολα», συνέχισε ο γνωστός σεισμολόγος.

«Λένε όλοι ότι το Αρκαλοχώρι ενεργοποίησε αυτό το ρήγμα, αλλά δεν έχει καμία σχέση το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου με το νέο σεισμό. Η Κρήτη κινδυνεύει από θαλάσσια ρήγματα, έτσι μας εξέπληξε ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ξεκινάω ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου θα μελετήσουμε όλα τα ρήγματα στην ξηρά της Κρήτης», επισήμανε σχετικά με όσους συνδέουν το σεισμό στο Αρκαλοχώρι με τον νέο σεισμό.

Κλείνοντας αναφέρθηκε, στο σεισμό στην Κάρπαθο, λέγοντας ότι «Οχτώ λεπτά μετά το σεισμό στην Κρήτη, έγινε ο σεισμός στην Κάρπαθο. Εκεί ο σεισμός έγινε σε ζώνη που είχε εκτονωθεί και δεν μας προβλημάτισε».

«Ένας κάβουρας θα έκανε μεγαλύτερο τσουνάμι»

Μιλώντας στον Ant1, ο κ. Τσελέντης σχολίασε τις προειδοποιήσεις συναδέλφων του για τσουνάμι, ζητώντας να μην προκαλείται πανικός από τους σεισμολόγους και σχολιάζοντας ότι το μόνο τσουνάμι που έγινε ήταν έξι εκατοστά στο λιμάνι της Κάσου.

«Αυτός ο πανικός που επικρατεί στην Ελλάδα οφείλεται σε συναδέλφους οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία του κόσμου. Δεν μπορούν μέλη της Επιτροπής Σεισμικών Κινδύνων χωρίς κανέναν άλλο ρόλο να βγαίνουν στον αέρα και να λένε ότι περιμένουμε ένα τεράστιο τσουνάμι. Προχθές ακούσαμε από μέλος της πειτροπής, περιμένουμε μεγάλο τσουνάμι στην Κρήτη και απομακρυνθείτε από τις ακτές. Το τσουνάμι που είχαμε ήταν έξι εκατοστά στο λιμάνι της Κάσου, που ένας κάβουρας να πηδούσε στη θάλασσα πιο μεγάλο τσουνάμι θα γινόταν», σχολίασε ο κ. Τσελέντης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις