Ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης του κορονοϊού βάφτηκε κόκκινος σχεδόν στο σύνολο της χώρας από τη Λάρισα και πάνω, αλλά και σε τρεις περιφέρειες της Πελοποννήσου.

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης, ο χάρτης στο https://covid19.gov.gr/ αλλάζει προκειμένου να εντάξει κάθε περιοχή στο επίπεδο επιτήρησης που αρμόζει με βάση την εικόνα του κορονοϊού ανά περιφέρεια.

Χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης

Στο ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης αναφορικά με τον κορονοϊό ανεβαίνουν έτσι η Ζάκυνθος, η Αχαΐα, η Αρκαδία, τα Ιωάννινα και η Μεσσηνία. Όπως φαίνεται στον χάρτη, στο κόκκινο παραμένουν Μαγνησία, Λάρισα, Κιλκίς, Σέρρες, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Πώς διαμορφώνεται το επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, από συνδυαστική αξιολόγηση του επταήμερου μέσου όρου κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων, αλλά και τον ίδιο δείκτη σε βάθος 14 ημερών.

Επιπλέον, συνυπολογίζεται, μεταξύ άλλων, ο δείκτης θετικότητας κατά τους ημερήσιους ελέγχους, η μεταβολή του αριθμού των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων ανά περιφέρεια.

Προβληματίζει η διάδοση κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, η εικόνα μοιάζει πολύ πιο ανησυχητική στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεπερνά τα 600 κρούσματα κορονοϊού. Με 602 νέες μολύνσεις, η περιφέρεια καταγράφει σχεδόν 400 περισσότερα περιστατικά από την Αθήνα. Πλέον, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 483 περιστατικά κορονοϊού.

Αντίστοιχα, υψηλή διάδοση παρατηρείται για μία ακόμη εβδομάδα (αν και μειωμένη σε σύγκριση με την Τρίτη) στην ΠΕ Λάρισας, που καταγράφει 245 νέα κρούσματα κορονοϊού. Η περιφερειακή ενότητα της κεντρικής Ελλάδας εμφανίζει μια από τις υψηλότερες διαδόσεις του ιού, ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα.

Παρόμοια η εικόνα για μια ακόμη ημέρα και στη βόρεια Ελλάδα, αφού στην Ημαθία εντοπίζονται 113, στην Πιερία 102, στον Έβρο 115 και στο Κιλκίς 74 νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις