Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»: Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», η πνευμονολόγος – εντατικολόγος Μηλίτσα Μπιτζάνη.

Μιλώντας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, η κ. Μπιτζάνη τόνισε:

«Είμαστε πάνω από το 100% στη ΜΕΘ. Νοσηλεύουμε πλέον τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένους εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας: κάποιους σε αίθουσα χειρουργείου και άλλους ακόμη και στην ίδια την απλή κλινική covid», είπε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος- εντατικολόγος και πρόσθεσε: «Να γίνει ξεκάθαρο ότι μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχει πουθενά κλίνη για να μεταφερθούν (σ.σ. όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ). Δεν υπάρχουν κενές κλίνες σε άλλα νοσοκομεία ούτε της Θεσσαλονίκης, ούτε της περιφέρειας». Αν χρειαστεί, πρόσθεσε η ίδια, κάποια περιστατικά θα διακομιστούν στη Λαμία ή και στην Αθήνα».

INTIME

«Το πρόβλημα είναι ότι προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν υπάρχουν αιτήσεις»

Σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, το πρωί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ covid στο «Παπανικολάου», ήταν γεμάτες, ενώ δρομολογείται η λειτουργία – για τις ανάγκες covid – άλλων 6 κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 1821».

Για τη στελέχωσή τους, όπως ανέφερε η κ. Μπιτζάνη, «χτες βράδυ ήρθαν τέσσερις συνάδελφοι από Αθήνα» και έτσι θα αυξηθούν σε 36 οι ΜΕΘ covid στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να «αδικούνται» οι non covid ασθενείς.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις κλίνες ΜΕΘ που παρέμεναν μέχρι σήμερα ανενεργές, η συντονίστρια – διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ «Παπανικολάου» τόνισε πως «είναι εύκολο να ανοίγουμε μονάδες, αλλά δύσκολο να τις επανδρώσουμε». Όπως η ίδια εξήγησε, «το πρόβλημα είναι ότι προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν υπάρχουν αιτήσεις. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό».

Προς το παρόν το «Παπανικολάου» εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετεί τα non covid περιστατικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μπιτζάνη, αν συνεχιστεί το κύμα της πανδημίας με την ίδια ένταση «μοιραία θα οδηγηθούμε» σε μονοθεματικό νοσοκομείο.

νοσηλευτής Covid

INTIME

Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»: Πάρα πολύ βαριά περιστατικά

Αναφερόμενη στην κλινική εικόνα των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο «Παπανικολάου», η συντονίστρια- διευθύντρια Α’ ΜΕΘ τόνισε πως η πλειονότητα είναι άνω των 50 ετών, «υπάρχουν όμως και 40αρηδες».

Πρόκειται για «πάρα πολύ βαριά περιστατικά. Δεν έχουν καμία σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύαμε πέρυσι τέτοιον καιρό. Μάλιστα έρχονται με σημαντικές βλάβες στα πνευμόνια που είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμες».

Επίσης, η κ. Μπιτζάνη χτύπησε το «καμπανάκι» όσον αφορά στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζοντας πως «είμαστε στα όρια του να φτάσουμε στον περσινό Νοέμβριο».

Και συγκλονίζει με την απάντησή της για τις αντοχές των υγειονομικών. «Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του πάρα πολλές φορές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι στα χέρια των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν υπευθυνότητα».

Πηγή: grtimes.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις