Ξεκινούν σήμερα Τρίτη 16.11. 2021 οι διαδικασίες για την επιστράτευση του ιατρικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα που θα κληθεί να στελεχώσει μονάδες Covid όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ανάγκη.

Τα πρώτα φύλλα πορείας αναμένεται να φύγουν την Τετάρτη και η α’ φάση επιστράτευσης θα αφορά ιατρικό προσωπικό που θα καλύψει κενά στις υγειονομικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σταλούν φύλλα πορείας σε 80 ιδιώτες ιατρούς, τα οποία θα αφορούν κυρίως πνευμονολόγους και παθολόγους και αναμένεται να έχουν διάρκεια δύο μήνες.

Συνολικά αναμένεται να επιστρατευθούν 150 ιατροί έναντι 210 που είχαν αξιοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε και πάλι προχωρήσει το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια. Οι εξαιρέσεις που προβλέπονται από τον νόμο είναι λίγες και αφορά συνήθως σοβαρούς λόγους υγείας που μπορεί να επικαλεστεί ο εκάστοτε γιατρός.

Μέχρι στιγμής πάντως στην πρόσκληση του Υπ. Υγείας έχουν απαντήσει θετικά περίπου 20 ιατροί, αριθμός που πιστοποιεί τη χαμηλή ανταπόκριση. Ως ακραίο παράδειγμα μάλιστα αναφέρεται από πηγές του υπ. Υγείας, ο νομός Μαγνησίας όπου από τους 43 ιδιώτες παθολόγους γιατρούς, ουδείς προσεφέρθη εθελοντικώς.

Πάντως, στόχος του υπ. Υγείας είναι να μην επιστρατευθούν οι ίδιοι ιατροί με εκείνους περασμένου Μαρτίου και να κινηθούν σε δεξαμενή ηλικιακά νεότερων ιατρών.

Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με σχετική επιστολή του, γνωστοποίησε ότι αντιτάσσεται της διαδικασίας επίταξης των Ιατρικών υπηρεσιών του κλάδου. ”Πιστεύοντας στη συστράτευση όλων των γιατρών καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον”, σημειώνει ο ΙΣΘ μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Η επιδημιολογική επιβάρυνση εξ αιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοιού στην πόλη μας, βαίνει αυξανόμενη καθημερινά. Ανάλογη είναι και η επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού προσερχόμενων ασθενών σε αυτά και η οποία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν, ο ΙΣΘ απευθύνει έκκληση προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΣΥ, καλύπτοντας τους συγχρόνως με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ήδη καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι και οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα επιτελούν σημαντικό έργο καθώς βρίσκονται επί 24ωρης βάσης στο πλευρό των ασθενών οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνο εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία.

Είμαστε κατά της επιστράτευσης πιστεύοντας στη συστράτευση όλων των γιατρών για την οποία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον.

Οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις