Πολυτεχνείο:  Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στη φοιτητική εξέγερση του 1973, με μία μεγαλειώδη πορεία λαού προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην κεφαλή της μαζικής πορείας για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρέθηκε το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ενώ φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν από την Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Μέτρα για την υγεία κι όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία» και «Το Πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μας καλεί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στις 18:30 η κεφαλή της πορείας με το πανό του ΣΦΕΑ βρισκόταν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ λίγο νωρίτερα το πανό του ΕΜΠ έφτανε στο ύψος του ξενοδοχείου Hilton. Στην πορεία συμμετείχαν και οι πολιτικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, μαζί με τα συνδικάτα, τα σωματεία, τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Πάνω από 6000 αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Σκίτσα των δολοφονημένων παιδιών

Ένα δυνατό μήνυμα έστειλε ο τομέας δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να κρατούν σκίτσα από δολοφονημένα παιδιά- θύματα της αστυνομικής βίας, του bullying, των γυναικοκτονιών και του φασισμού, φωνάζοντας παράλληλα το το σύνθημα «Κουμής, Κανελλοπούλου, Σαμπάνης, Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.».

Παρούσα και η Μάγδα Φύσσα

Παρούσα στην πορεία  ήταν η Μάγδα Φύσσα. Ο φωτογραφικός φακός του newsbeast.gr αποθανάτισε τη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, μπροστά σε πανό με το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, Τσακίστε τους Ναζί».

Μεγάλη πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη συμμετοχή σημείωσε και η πορεία στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούσαν τα μπλόκ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των φοιτητών.

Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών βρέθηκε το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο.

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε ότι «τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας».

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά. Της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού» υπογράμμισε ο

Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις