Στις εκκλησίες οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ από αύριο Δευτέρα (22/11), ενώ τα παιδιά από την ηλικία των 4 έως και την ηλικία των 17 ετών θα χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των τεσταυτοδιάγνωσης (self test), σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει υποχρεωτική επίδειξη, κατά την είσοδο στις εκκλησίες, πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού τεστ για κορονοϊό ενώ τα μέτρα θα τηρούνται με ευθύνη των οικείων θρησκευτικών αρχών.

Σήμερα Κυριακή (21/11) κατά την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στους ναούς με την τήρηση όλων των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μία κρίσιμη κατά κοινή ομολογία συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες.

Το σχετικό απόσπασμα της εγκυκλίου της ΔΙΣ το οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέργειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Έκκληση της Εκκλησίας στους πιστούς να τηρούν τα μέτρα

Ηδη, η Εκκλησία από τις αρχές Νοεμβρίου είχε απευθύνει έκκληση προς τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας» απευθύνει με εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος απευθυνόμενη στους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα έστειλε το μήνυμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr), ενώ προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

εκκλησία

Επίσης, τονίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.λπ. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) και επισημαίνει πως ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Ποινή αργία σε Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Ζακύνθου

Την ποινή της αργίας επέβαλε σε 14 ιερείς της μητροπολιτικής του περιφέρειας που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος.
Σε αργία άνευ αποδοχών θέτει τους ιερείς της Μητρόπολης Μυτιλήνης που δεν εμβολιάζονται και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος.

Σε εγκύκλιο ο Μητροπολίτης εντέλλεται ότι εντός μίας εβδομάδας πρέπει οι ιερείς να προβούν σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού «ειδάλλως θα επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τα νέα μέτρα

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

– πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
– πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
– βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις