Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από το πρωί. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Ποντίφικας ζήτησε στον Αρχιεπίσκοπο μία ιστορική «συγγνώμη» για τα σφάλματα των καθολικών. «Αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν οι καθολικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Πάπας βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο προσωπικό της γραφείο, ενώ συνάντηση είχε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατα τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.

Η συνάντηση Πάπα και Αρχιεπισκόπου και η συγγνώμη στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου. Αρχικά πήρε το λόγο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα και για την πανδημία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να παύσουν να φοβούνται και να ακούσουν την επιστήμη.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου και είχαν μια κατ’ ιδίαν συζήτηση, ενώ ακολούθως το λόγο πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο πάπας ζήτησε συγγνώμη για σφάλματα των καθολικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Αποκάλεσε την απομάκρυνση ως «δηλητήρια που μόλυναν» τις σχέσεις, καθώς «το ζιζάνιο της υποψίας» μεγάλωνε την απόσταση και έπαυσε η κοινωνία μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μάλιστα ο Πάπας σημείωσε ότι αισθάνεται ντροπή για τις παραλείψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του αναγνώρισε στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου έναν «ικανό εργάτη του Ευαγγελίου» και σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν κατάλληλη στιγμή για να αναγνωριστούν τυχόν παραλείψεις του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις