Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Διίστανται  οι σημερινές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων κατά τη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι περισσότεροι μάρτυρες έκαναν λόγο για λιντσάρισμα, αδιαφορία και αγριότητα τονίζοντας ότι ο 33χρονος δεν κρατούσε μαχαίρι, ενώ τρεις άλλοι, εκ των οποίων οι 2 γνωρίζουν τους βασικούς κατηγορούμενους, κατέθεσαν ότι ο 33χρονος κρατούσε μαχαίρι όταν βγήκε απο το κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος.

«Βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε τη προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί. Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα. Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μπουσουλώντας.

«Εκεί είδα να κρατάει μαχαίρι. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος» κατέθεσε υπάλληλος καφετέριας που βρίσκεται απέναντι από το κοσμηματοπωλείο και γνωρίζει, όπως είπε από τη γειτονιά τους δυο κατηγορούμενους. Τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Υπεράσπιση μεσίτη: Όταν τον είδατε μέσα στο μαγαζί, τι εικόνα σχηματίσατε; Ενός αβοήθητου ανθρώπου ή ενός βάνδαλου ή και κλέφτη;

Μάρτυρας: Φαινόταν ότι καταστρέφει τη περιουσία κάποιου και είχε αρκετή δύναμη, πραγματικά δε μπορώ να μπω στο μυαλό του.

Υπεράσπιση μεσίτη: Τι πίστευε ο κόσμος; Τι εντύπωση είχε σχηματισθεί στη γειτονιά;

Μάρτυρας: Ο κόσμος ήταν διχασμένος. Νομίζω ότι προς το προσωπικό το πήγαινε ο καθένας, ανάλογα τι σχέση είχε με τους κατηγορούμενους. Η εντύπωση όλων είναι ότι πήγε να κλέψει.

Υπεράσπιση αστυνομικών: Θεωρήσατε ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους ενήργησε κατά το τρόπο βίαιο;

Μάρτυρας: Αν έβγαινε με μαχαίρι ένας άνθρωπος που ήταν σε κατάσταση αμόκ σίγουρα στη προσπάθεια του να διαφύγει κάποιον θα χτύπαγε, επειδή είχε πολύ κόσμο.Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας ένας καθηγητής υγιεινής, ο οποίος έπινε καφέ απέναντι από το κοσμηματοπωλείο. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ξαφνικά άκουσε ένα θόρυβο.

«Όταν γύρισα είδα τον Ζακ Κωστόπουλο να έχει αρχίσει να σπάει το μαγαζί. Πήρε τη ταμειακή μηχανή και την πέταξε στο πάτωμα. Μετά πήρε ένα πυροσβεστήρα και προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της τζαμαρίας. Είχε αρχίσει να σέρνεται και με τον όγκο του έσπαγε και τα υπόλοιπα γυαλιά της τζαμαρίας. Είχε ένα μαχαίρι.

«Πήγαν οι δυο κατηγορούμενοι και άρχισαν να του δίνουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και αυτοί συνέχιζαν τα χτυπήματα. Όταν κατάφερε να βγει ο ένας από τους κατηγορούμενους του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που φώναξε «όπα τέρμα» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Από τη στιγμή που του πήραν το μαχαίρι τα χτυπήματα δεν συνεχίστηκαν.

Ο Κωστόπουλος ήταν πεσμένος ανάσκελα και εγώ, λόγω ιδιότητας, του ζήτησα να δω τα χέρια του. Μου απαντούσε με άναρθρους ήχους. Τότε ήρθε το ΕΚΑΒ και ενώ του πέρναγε επιδέσμους, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί το σήκωσε, εμείς απομακρυνθήκαμε, και προσπάθησε να φύγει. Επειδή ήρθε η αστυνομία έγινε ένας κύκλος από τους αστυνομικούς γύρω του. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στη πλάτη με μια κλωτσιά και εκείνος έπεσε πάνω στο τραπέζι και μετά έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε».

Εισαγγελέας: Ποιός τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Οι δυο κατηγορούμενοι σίγουρα (εννοεί τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη) σίγουρα με πάνω από έξι με επτά χτυπήματα την ώρα που προσπαθούσε να βγει. Από εκεί και πέρα μέχρι να βγει και του πάρουν το μαχαίρι υπήρχαν χτυπήματα. Όταν ήρθε ο διασώστης δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Εισαγγελέας: Πώς ήταν μέσα στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη, να πω ήταν ένας άνθρωπος με αμόκ, δε ξέρω.

Πολιτική Αγωγή: Η εντύπωση που δόθηκε όταν χτυπάγανε το Ζακ ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το πρώτο πράγμα που πάει στο νου ότι πήγε να ληστέψει.

Υπεράσπιση αστυνομικών. Ακούσατε τους αστυνομικούς να βρίζουν;

Μάρτυρας: Όχι

Ακολούθως στο δικαστήριο κατέθεσε μάρτυρας ο οποίος εργάζονταν ως σερβιτόρος σε εστιατόριο και αμέσως μετά την επίθεση άλλαξε επάγγελμα, λόγω, όπως είπε, απειλών που δέχθηκε. «Αυτό που έζησα ήταν σοκαριστικό. Άκουσα κάποιες τσιρίδες από τον κόσμο, κατέβηκα να δω και είδα το παλικάρι με τον πυροσβεστήρα να χτυπάει την πόρτα και να πειράζει τη ταμειακή μηχανή. Κρατούσε μαχαίρι», είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Προσπάθησε να την ανοίξει με το μαχαίρι;

Μάρτυρας: Εφόσον δεν μπόρεσε να κάνει κάτι με τη ταμειακή, προσπαθούσε να σπάει τις τζαμαρίες. Μου έκανε εντύπωση ότι είχε ένα σακουλάκι και προσπαθούσε να μαζέψει κάτι με το χέρι του. Σκέφτηκα πως ενώ έγινε ό,τι έγινε το μυαλό του, το είχε στη κλεψιά. Σκέφτηκα ότι προφανώς θα είχε πάρει ουσίες, ήταν σε κατάσταση σοκ.Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας είπε ακόμη: «Είδα δυο παλικάρια, να προσπαθούν να προστατέψουν τη διαδικασία γιατί ήταν φοβερά επικίνδυνος, είδα να τον χτυπάνε ήμουν σε απόσταση δύο μέτρων. Του πήραν το μαχαίρι και μετά δεν έγινε τίποτα. Ήρθαν οι αστυνομικοί. Εφόσον βγήκε έξω και τον αφόπλισαν δε πείραξε κανένα. Πήγε ο ΕΚΑβιτης να τον βοηθήσει, πήρε ένα γυαλί στα χέρια του και ξεκίνησε. Όποιος ήταν δίπλα του θα ήταν σφαγμένος. Την ώρα που ήρθαν οι αστυνομικοί του φώναζαν «πέσε κάτω» αλλά δεν άκουγε, ήταν πολύ επικίνδυνος, τον έβαλαν κάτω».

Πολιτική Αγωγή: Τους κατηγορούμενους τους γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Εκ των υστέρων έμαθα ότι ένας εκ των κατηγορουμένων έρχονταν στο μαγαζί. Μάλιστα, εκείνη την ώρα καθόταν στο μαγαζί.

Δεν κρατούσε μαχαίρι – Υπήρξε «λιτσάρισμα»

Αντίθετα, καταθέτοντας στο δικαστήριο μάρτυρας που έτυχε να περνά από την οδό Γλάδστωνος έκανε λόγο για «λιντσάρισμα» δίχως κανείς να ενδιαφέρεται τονίζοντας ότι όσο ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι.

Περιγράφοντας όλα όσα αντίκρισε όταν πλησίασε έξω από το κοσμηματοπωλείο ο μάρτυρας είπε: «Είδα έναν κύριο με μαύρο φανελάκι που πήρε μια βάση ομπρέλας από ένα κατάστημα για να την πετάξει στο κατάστημα, αλλά τον σταμάτησαν. Μετά ο κοσμηματοπώλης πέταξε μια πέτρα στην τζαμαρία και την έσπασε. Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα η τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου έσπασε «από την κλωτσιά των απέξω και όχι από το παιδί». Διευκρίνισε, δε, ότι όσο ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι. «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα. Έξω πεσμένος, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς, το πήρε ο μεσίτης. Ο Κωστόπουλος δεν το κρατούσε όταν έβγαινε πάντως. Το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού» είπε, προσθέτοντας πως «στο σημείο που είναι πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται δύο τρία άτομα, ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα “τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;”… Έφυγα μαυρισμένος από αυτή την εικόνα. Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν σα να έβλεπαν τηλεόραση … Από τη μια υπήρχε αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία…».

Άλλος μάρτυρας που βρισκόταν στον 6ο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας κατέθεσε: «Ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο και στα ρούχα. Γύρω του άνθρωποι που δεν βοηθούσαν. Ήρθε το ΕΚΑΒ που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Δεν διέκρινα αν κρατούσε κάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αποφύγουν. Έπεσε πάνω σε κάτι τραπέζια παραπαίοντας. Οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, του έβγαλαν το παπούτσι για κάποιο λόγο και τον έδεσαν».

Εισαγγελέας: Σε τι κατάσταση ήταν ο Κωστόπουλος;

Μάρτυρας: Φαινόταν η ταραχή του ειδικά από τη στιγμή που σηκώθηκε να φύγει, καταλάβαινες ότι ήταν ένας άνθρωπος που φοβόταν για τη ζωή του.Στη συνέχεια μάρτυρας εκπαιδευτικός στο επάγγελμα αναφέρθηκε σε ένα νέο στοιχείο, για το οποίο μάλιστα ρωτήθηκε έντονα από την έδρα.Ο μάρτυρας ανέφερε: «Καθόμουν στο «Βενέτη». Είδα έναν άνθρωπο να περπατάει στο στενό και να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο. Όταν μπήκε μέσα άκουσα κάτι να σπάει. Ο ιδιοκτήτης στεκόταν στη πόρτα – μπήκε πίσω από το θύμα, μάλλον κάτι είπαν μεταξύ τους και ακούστηκε κάτι να σπάει. Μετά, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω και κατέβασε το ρολό της πόρτας με κοντρόλ» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε: «Ήμουν αρκετά μακριά, πέντε μέτρα. Προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μέσα με κλωτσιές. Όταν ήρθε η αστυνομία ησυχάσανε τα πράγματα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ είπε «μην ανησυχείτε». Δεν είδα να κρατάει μαχαίρι.

Σύνεδρος: Μας λέτε κάτι καινούργιο, μπορείτε να πείτε ξανά τι είδατε;

Μάρτυρας: Είδα το θύμα να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης μπήκε από πίσω του, μετά ακούστηκε κάτι να σπάει, πέρασε κάποιος χρόνος θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει. Μετά βγήκε έξω ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό που είναι δεξιά. Το κατέβασε με κοντρόλ. Το θύμα προσπαθούσε να βγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις