Νέα περιοριστικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις γιορτές, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην χώρα μας. Η επέλαση της Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία παγκοσμίως, με τις χώρες να παίρνουν μέτρα η μία μετά την άλλη (η Γερμανία μάλιστα πήγε σε μίνι-lockdown) για να αναχαιτίσουν τη διασπορά στην κοινότητα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τον οδικό χάρτη των μέτρων για τις γιορτές. Οπως είπε, δεν θα χρειαστεί να κάνουν όλοι rapid test, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, για να μπορέσουν να μπουν στους κλειστούς χώρους στις γιορτές, αλλά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για self test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα και θα δοθούν δωρεάν για όλους δύο self test στις γιορτές.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, έχουν ανακοινώσει νέα μέτρα για την περίοδο μετά τις γιορτές.

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα κυρίαρχα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι:

  • Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.
  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.
  • Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Τηλεργασία και ωράριο στη διασκέδαση από το 2022, αν χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός, αναλύοντας το σχέδιο δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο υπουργικό συμβούλιο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Όπως σημείωσε, «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων». Καταλήγοντας, τόνισε ότι όλα «θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την κυριαρχία της νέας μετάλλαξης στην κοινότητα και να ανακόψει μια πολύ πιθανή έξαρση κρουσμάτων, ειδικότερα μετά τις γιορτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις