Νέα μέτρα: Η ξέφρενη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, που την Τετάρτη σημείωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας φτάνοντας 28.828, οδήγησαν την κυβέρνηση στην επίσπευση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των εορτών και μέχρι και τη 16η Ιανουαρίου.

Κρίσιμο για την αντοχή του Εθνικού συστήματος υγείας ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες θα είναι το ζήτημα της νοσηρότητας της μετάλλαξης. Δηλαδή σε ποιο ποσοστό των κρουσμάτων η εξέλιξη της νόσου θα απαιτήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανήγγειλε τα νέα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα και που υπό την εφαρμογή τους θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά.

Χωρίς μουσική και ανοιχτή μέχρι τις 2 θα είναι η εστίαση παραμονή Πρωτοχρονιάς. Τα κέντρα διασκέδασης (πίστες, μπαρ, club κλπ) θα μείνουν κλειστά την Πρωτοχρονιά.

Τις υπόλοιπες ημέρες το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης θα είναι μέχρι τις 12.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν τη συμμετοχή στο οικογενειακό εορταστικό τραπέζι, ενώ τόνισε πως θα απαγορεύεται η μίσθωση χώρων για τη διενέργεια πάρτι την εορταστική περίοδο.

-Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση μέχρι τις 12 – Πρωτοχρονιά μέχρι τις 2
-Μόνο καθήμενοι στα μαγαζιά
-Απαγόρευση μουσικής
-Έως 6 άτομα ανά τραπέζι
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
-Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Πρωτοστατεί η Αττική στα κρούσματα

Από το νέο ρεκόρ των 28.828 νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, στην Αττική σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 12.848 μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη ιχνηλατήθηκαν 3.496 περιπτώσεις μολύνσεων.

Σαρήγιαννης: Έως και 60.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν είναι απίθανο το σενάριο να φτάσουμε ακόμη και τα 60.000 κρούσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή LiveNews στο MEGA και επεσήμανε ότι «τα μέτρα θα αρχίσουν να δώσουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων. «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι «προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του 2022 είναι πολύ λογικό να δούμε 60.000 κρούσματα. Ο αριθμός αναπαραγωγής χθες ήταν 1,6, αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι 2 θετικοί κολλούν 3».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής εξήγησε ότι αν ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα θα ήταν θετικό γιατί θα αποφευχθεί να συμπέσει με την κορύφωση του έξαρσης των μολύνσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις