Παιδικοί σταθμοί φροντιστήρια: Ξεκινούν τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους κανονικά οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και τα φροντιστήρια. Η ανησυχία χτυπά “κόκκινο” για τις μεταλλάξεις και τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία που ο προγραμματισμός τα θέλει να ανοίγουν στις 10 του μήνα, θα παρθούν μέσα στην εβδομάδα.

Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

Αρχή και για τα φροντιστήρια

Αρχή τη Δευτέρα κάνουν και τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, με την Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), να προειδοποιεί πως το άνοιγμά τους συνιστά «υγειονομική βόμβα», αφού γίνεται «χωρίς καμιά οδηγία και καμιά πρόνοια».

«Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Η ΟΙΕΛΕ καλεί «άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα», επισημαίνοντας πως σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Παράλληλα απαιτεί δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ζητά την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων.

Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία

Την ίδια ώρα, βούληση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και όχι αργότερα, ενώ το πιο πιθανό είναι να γίνουν κάποιες αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το φλέγον ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων θα εξετάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις