Ένα καλό και ένα κακό νέο υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που αναθεώρησε τα μοντέλα του.

Ο καθηγητής από τη μία στέλνει αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τον χρόνο κορύφωσης του υπάρχοντος κύματος της πανδημίας λόγω της παραλλαγής Όμικρον, από την άλλη προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν αρκετές επιπλέον ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ό, τι αναφέρει στο iatronet.gr ο καθηγητής, αν οι βασικές παράμετροι παραμείνουν ως έχουν (υψηλός αριθμός εμβολιασμού, εμβολιασμός παιδιών, τήρηση μέτρων, αυξημένος έλεγχος με τεστ), η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού θα συνεχιστεί για τις επόμενες μόνο δύο εβδομάδες, με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Έπειτα, θα ακολουθήσει ταχεία αποκλιμάκωση, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, όσο δηλαδή κράτησε και η εκτόξευση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το ΕΣΥ θα χρειαστεί ενίσχυση

Ο καθηγητής σημειώνει ότι στο διάστημα, ωστόσο, που θα διαρκεί η αποκλιμάκωση, θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της πιθανής ανεπάρκειας του υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης και καραντίνας, ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στο μοντέλο.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το τέλος της πανδημίας; Αποκαλυπτική έρευνα από το επίκεντρο της «Όμικρον» που «σαρώνει» τον πλανήτη

Η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπει:

  • Κορύφωση του εν εξελίξει κύματος στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (από περίπου 34.500 σήμερα).
  • Συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.
  • Σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα
  • Αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Ο ρόλος των «Όμικρον» και «Δέλτα»

«Το μοντέλο δείχνει μια αύξηση που δεν μπορείς να πεις ότι θα φέρει μια κατάσταση εκτός ελέγχου, αλλά είναι σημαντική. Ναι μεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά στο πρώτο διάστημα αυτής της αποκλιμάκωσης θα υπάρξει μια αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα Υγείας, τόσο από την ίδια την Όμικρον, όσο και από την «ουρά» της Δέλτα», ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας τον αστάθμητο παράγοντα την πιθανής έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω νόσησης.

«Ομολογώ ότι αυτό δεν το έχουμε βάλει μέχρι τώρα δομικά στο μοντέλο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μοιραία μείωση στην ποιότητα της φροντίδας υγείας. Και έτσι οι συντελεστές που υπολογίζουν το αποτέλεσμα της βαριάς νόσησης ίσως αμφισβητηθούν».

Από την ανάλυση του καθηγητή δεν επιβεβαιώνεται η ανησυχία ορισμένων επιστημόνων για πιθανή ανάδυση της λιγότερο μεταδοτικής αλλά περισσότερο νοσογόνου παραλλαγής Δέλτα μετά την υποχώρηση της «Όμικρον».

«Η ανοσία από την Όμικρον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη Δέλτα και θα εμποδίσει την πιθανή ανάδυσή της. Επιπλέον, η τρίτη δόση καλύπτει κυρίως τη Δέλτα και με κυτταρική ανοσία φυσικά καλύπτει και την Όμικρον», εκτιμά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις