Καπραβέλος: «Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% – 50% (σ.σ.: σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι Όμικρον. Μας κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «οι μονάδες μας είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε γεμίσει 5 κλινικές, κι ακουμπάμε την 6η. Είναι πάρα πολλοί οι διασωληνωμένοι». «Στην εντατική έχουμε μόνο περιστατικά Δέλτα (…), στις εντατικές είναι όλοι ανεμβολίαστοι», συμπλήρωσε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

Γεγονός είναι ο πρώτος θάνατος από την παραλλαγή «Όμικρον» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η ασθενής που νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» ήταν μεγάλης ηλικίας με υποκείμενο νόσημα, ενώ είχε διασωληνωθεί. Πιο συγκεκριμένα, η εκλιπούσα έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Η αναφορά της Μίνας Γκάγκα στους διασωληνωμένους από την «Όμικρον»

Νωρίτερα, στους διασωληνωμένους ασθενείς από την «Όμικρον» αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Μέχρι σήμερα, δύο περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών με τη νέα παραλλαγή έχουν εντοπιστεί στις μονάδες Υγείας στην Ελλάδα, έκανε γνωστό η κ. Γκάγκα.

Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η μία από τις δύο περιπτώσεις ήταν τυχαία εύρεση, καθώς η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Το δεύτερο περιστατικό αφορά σε γυναίκα.

«Αυτά είναι τα δύο περιστατικά που ξέρουμε σε όλες τις νοσηλείες στις μονάδες, δεν έχουμε άλλα στελέχη» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε όμως ότι «δεν έχουμε ελέγξει όλους τους διασωληνωμένους για στελέχη Δέλτα ή Όμικρον. Αλλά στις νοσηλείες στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία, που είναι δύο μεγάλες μονάδες που ελέγξαμε, αυτά είναι».

Κανένας εφησυχασμός

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε θεωρώντας ότι ασθενείς δεν μπορούν να καταλήξουν λόγω της παραλλαγής Όμικρον, καθώς κάθε χρόνο, ακόμα και από γρίπη που είναι ένας ιός με τον οποίο ζούμε εδώ και χρόνια, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Έτσι, άτομα που ευάλωτα, που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα ή είναι μεγάλης ηλικίας είναι πιθανό να καταλήξουν από μια λοίμωξη. «Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο» υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα.

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες – δηλαδή τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή, κάποιου είδους ανεπάρκεια ή άνω των 60 και τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών που βλέπουμε ότι νοσηλεύονται – να είναι εμβολιασμένοι, πρόσθεσε. (Διαβάστε περισσότερα)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις