Άρση μέτρων: Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν σήμερα (27.01.2022) για να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την άρση ή συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό που κανονικά λήγουν την ερχόμενη Κυριακή (30/1).

Μέχρι και πριν την κακοκαιρία “Ελπίδα”, η πορεία της πανδημίας βρισκόταν σε αργή αποκλιμάκωση, κάτι που σήμερα δεν είναι σαφές εάν συνεχίζεται, σε ποιους δείκτες και σε ποιο βαθμό. Η εικόνα, όπως λένε οι ειδικοί, άλλαξε τις τελευταίες ημέρες της κακοκαιρίας, καθώς προστέθηκαν νέα δεδομένα -κάποια από αυτά περισσότερο και άλλα λιγότερο ενθαρρυντικά.

Για παράδειγμα:

  • η εικόνα με τα κρούσματα δεν είναι σαφής: αρκετοί πολίτες ήταν αποκλεισμένοι από τα χιόνια και δεν πήγαν να εξεταστούν για την Covid-19
  • η εικόνα με τις νοσηλείες δεν είναι σαφής: αρκετοί πολίτες με πιο βαριά συμπτώματα έμειναν σπίτι και δεν επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία,
  • τα σχολεία (στα οποία τελευταία είχε παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα) επιβλήθηκε ένα άτυπο “lockdown” καθώς έκλεισαν για αρκετές ημέρες, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού
  • η ενδοοικογενειακή μετάδοση ενδεχομένως να αυξήθηκε λόγω του εγκλεισμού των πολιτών στο σπίτι

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε πτωτική πορεία (εκτός από τους θανάτους που αυξάνονται καθημερινά) οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι μειωμένοι ημερήσιοι εμβολιασμοί ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω την αποκλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα έχουν πιο καθαρή εικόνα από τα κρούσματα και τις νοσηλείες τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καθώς η κακοκαιρία δυσχεραίνει τη σωστή διαχείριση του επιδημικού κύματος.

Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων την προηγούμενη Τρίτη (25/6) οι μισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται στην αρχή μιας μικρής -αλλά όχι ασήμαντης- αύξησης κρουσμάτων, ενώ σε κάποιες πόλεις, όπως π.χ. στην Πάτρα σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία της αχαϊκής πρωτεύουσας σημειώνεται ο υψηλότερος αριθμός νοσηλειών όλης της πανδημίας, ενώ πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καταγράφεται τεράστια πίεση από τις νοσηλείες, με 8 κλινικές Covid γεμάτες και πολλά ύποπτα κρούσματα σε κάθε εφημερία. Και ο ρυθμός των εισαγωγών συνεχίζεται αμείωτος. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 125 ασθενείς, 12 στη ΜΕΘ, 4 στη ΜΑΦ και 4 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική.

Στο δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής, τον “Αγιο Ανδρέα” 82 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 8 σε ΜΕΘ.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις