Σε 25.566 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.022.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 19 θάνατοι από COVID-19. Aπό την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.232 θάνατοι.

Τέλος, 98 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αλλεπάλληλα τα κρούσματα κορονοϊού στις παιδικές κατασκηνώσεις – Ανησυχία στους γονείς

Καμπανάκι χτυπά η πανδημία στις παιδικές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού από την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου. Η έξαρση που καταγράφεται στη χώρα το τελευταίο διάστημα δεν άφησε ανεπηρέαστες τις κατασκηνώσεις, οι οποίες λειτουργούν φέτος με τα νέα πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν στις 17 Ιουνίου, δηλαδή χωρίς υποχρεωτικό rapid test για είσοδο στις εγκαταστάσεις ή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή απομόνωση των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

Υπό τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς, μάλιστα, πολλές εταιρείες θεώρησαν σκόπιμο να επιβάλουν τη διενέργεια προληπτικού τεστ, παρότι αυτό δεν προβλέπεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις κατασκηνώσεις αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Στην πρώτη, η οποία λειτουργεί στη Χαλκιδική, τουλάχιστον 20 παιδιά σε σύνολο 300 φιλοξενούμενων παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου και κλήθηκαν οι γονείς τους να τα παραλάβουν. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης ανέφεραν ότι τελικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ελάχιστα, ωστόσο οι γονείς επισήμαναν ότι είναι πολλά και εξέφρασαν την αγωνία τους για μεγαλύτερη διασπορά.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά εταιρεία, η οποία λειτουργεί δύο κατασκηνώσεις. Στη μία, η οποία άνοιξε και πρώτη, διαπιστώθηκε κρούσμα από την πρώτη μέρα, παρότι το παιδί είχε αρνητικό τεστ. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν άλλα 17 κρούσματα στα συνολικά 350 παιδιά, τα οποία επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Η τρίτη περίπτωση αφορά επίσης κατασκήνωση που λειτουργεί στη Χαλκιδική, στην οποία εντοπίστηκαν περίπου δέκα κρούσματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, η εταιρεία αποφάσισε να ζητά rapid test έως 48 ωρών για την επόμενη κατασκηνωτική περίοδο.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα voria.gr, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, Ανδρέας Μιχαλούδης, η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς οι κατασκηνώσεις έχουν την εμπειρία και τη σοβαρότητα να διαχειριστούν το θέμα.

«Όταν υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία, δεν μπορεί να μην υπάρχουν στις κατασκηνώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Διαχειριζόμαστε πιθανά κρούσματα μέσα στην κατασκήνωση. Αν υπάρχει κρούσμα, απομακρύνεται και ελέγχονται τα παιδιά που ήταν στο ίδιο δωμάτιο. Πολλοί, πάντως, επέλεξαν να ζητούν rapid test ως προαπαιτούμενο για την είσοδο. Είναι μία πρακτική που υιοθετεί η κάθε κατασκήνωση ανάλογα με την πολιτική που έχει για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διενέργεια προληπτικού τεστ είναι ζήτημα υπευθυνότητας τόσο της κατασκήνωσης όσο και των γονέων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις