Αύξηση κατά 17% της πολιστικής απασχόλησης παρουσίασε η Ελλάδα για το 2021 σε σχέση με το 2020 σύμφωνα με μελέτη της Eurostat για την περίοδο 2019-2021.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε σχετικά με αυτή την εξέλιξη:

«Τα αισιόδοξα νέα για την πολιτιστική απασχόληση στη χώρα μας, αντανακλούν, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, όσο και τη σοβαρή επένδυση της κυβέρνησης στον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και στη συνέχεια. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και στους εργαζόμενους του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με θετικές πολιτικές που θωρακίζουν την εργασία, δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αναπτυξιακές προοπτικές για τον κλάδο, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του τέλους επιτηδεύματος: Ο πολιτιστικός και δημιουργικός κλάδος είναι ο πρώτος κλάδος της οικονομίας στον οποίο προχωρήσαμε σε μείωση κατά 38% του τέλους, για όσους επαγγελματίες έχουν ήδη ανοιχτά βιβλία, και μηδενισμό για όσους είχαν βιβλία αλλά τα έκλεισαν μέσα στην κρίση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για την τριετία (και με διαφορετικά στατιστικά χαρακτηριστικά για το 2019, έτος πριν την πανδημία, και τα δύο έτη πανδημίας 2020, 2021) παρατηρείται στην Ελλάδα αύξηση κατά 11,6% της πολιτιστικής απασχόλησης, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα στην 4η θέση καλύτερης επίδοσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις Λετονία, Γαλλία και Πορτογαλία. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι μεταξύ 2019 και 2021 στην Ελλάδα, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά 15.000 άτομα και ανήλθε το 2021 σε 144.000 άτομα.

Σημειώνεται επίσης, ότι στην Ελλάδα το 2021, το 39% των εργαζομένων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου ήταν αυτοαπασχολούμενοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις