Στη Βουλγαρία πηγαίνουν αρκετοί κάτοικοι της Ροδόπης, προκειμένου να φουλάρουν με καύσιμα τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα, φέρνουν στην Ελλάδα καύσιμα από τη γειτονική χώρα, τα οποία όμως μεταφέρουν σε ακατάλληλα δοχεία.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα όσοι το κάνουν να βάζουν σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους, όσο και άλλους ανυποψίαστους διερχόμενους οδηγούς. Τέτοιου είδους επικίνδυνες πρακτικές καταγράφονται καθημερινά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελωνειακών ελέγχων. «Τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν είναι πλημμελή έως ανύπαρκτα και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος» σημειώνουν τελωνειακοί της 4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της Περιφέρειας στην ΕΡΤ.

Δέλεαρ προφανώς αποτελεί η φθηνότερη τιμή πώλησης, τόσο του πετρελαίου, όσο και της βενζίνης (πενήντα λεπτά το λίτρο φθηνότερα) επί βουλγαρικού εδάφους.

Λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης τόσο τα καύσιμα, όσο και τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά πωλούνται φθηνότερα στη Βουλγαρία, σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κομοτηνή, με αποτέλεσμα να μην λείπουν και οι παράνομες εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων από τα συγκεκριμένα είδη. Παράνομα εισαγόμενες ποσότητες, οι οποίες εντοπίζονται κατά τη διάρκεια ελέγχων, κατάσχονται.

Αλέξης Χαρίτσης: «Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με τιμή άνω των 2 ευρώ»

Βενζίνη – Αλέξης Χαρίτσης: Το γεγονός ότι για δεύτερη εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ακριβότερη αμόλυβδη και μάλιστα, η μοναδική χώρα με τιμή βενζίνης άνω των 2 ευρώ, σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter o Αλέξης Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και η χώρα μας συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο» τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο (21/11) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν (DG Energy -weekly oil bulletin), η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με την υψηλότερη τιμή, με μέση τιμή αμόλυβδης να είναι στα 2,052 ευρώ/λίτρο. Ακολουθεί στη σχετική λίστα η Φιλανδία με 1,993 ευρώ/λίτρο και η Δανία με 1,981 ευρώ/λίτρο, οι οποίες «είθισται» να είναι πιο ακριβές από τη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 διαμορφώνεται για τη συγκεκριμένη περίοδο σε 1,729 ευρώ/λίτρο, δηλαδή η τιμή στην ελληνική αγορά είναι υψηλότερη κατά 18,7% (+17,5% ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.

Παράλληλα, η χώρα μας καταλαμβάνει, την ίδια περίοδο, την τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), καύσιμο στο οποίο συνήθως βρισκόταν σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα, με μέση τιμή στα 1,994 ευρώ/λίτρο η Ελλάδα βρέθηκε πίσω μόνο από τις Σουηδία (με 2,236 ευρώ/λίτρο), Φιλανδία (με 2,184 ευρώ/λίτρο) και Ιρλανδία (με 2,006 ευρώ/λίτρο).

Με μέσο όρο στην ΕΕ των 27 σε 1,851 ευρώ, η χώρα μας είναι ακριβότερη κατά 7,7% στο diesel, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν στην 11η θέση στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις