Σεισμική δόνηση ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα σημειώθηκε στις 22:07 με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν για ένα μέγεθος κοντά στα 5 ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, είχε διάρκεια και βουητό.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός είχε ένταση 5,2 Ρίχτερ.

Χαρακτηριστικό της αγωνίας των κατοίκων είναι το γεγονός ότι «έπεσε» η ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ευθύμιος Λέκκας: «Ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 5.2 ρίχτερ – Ψυχραιμία»

«Ψυχραιμία» συνέστησε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, μετά τον δυνατό σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Εύβοια και έγινε αισθητός στην Αττική λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός. Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό». Πρόσθεσε, δε,  ότι «αντέχουν τα κτήρια».

«Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», κατέληξε.

Τσελέντης: Πάνω από 50 μετασεισμοί στην Εύβοια – Φυσιολογική ακολουθία

Aπόλυτα φυσιολογική χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι έχουν σημειωθεί στην περιοχή περισσότεροι από 50 μετασεισμοί.

Σεισμός τώρα στην Εύβοια: Αισθητός και στην Αττική

O ίδιος κάλεσε, ωστόσο, τους κατοίκους στη Νότια Εύβοια να προσέχουν, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά πέτρινα σπίτια τα οποία, όταν δέχονται επαναλαμβανόμενες φορτίσεις μετά από κάποιο μετασεισμό τότε είναι πολύ πιο επικίνδυνα. «Να αποφύγουν τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με το σημείο που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού επισήμανε πως πρόκειται για μια ασεισμική περιοχή, ενώ, μάλιστα, υπήρχε σκέψη στο παρελθόν να χτιστεί μέχρι και πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή.

Ερωτηθείς για τον λόγο που ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα εξήγησε ότι υπάρχει υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση βορειανατολικά-νοτιοδυτικά, στο οποίο έγινε «διάρρηξη» προς την κατεύθυνση της Αθήνας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν μπορεί με τίποτα να επηρεάσει τις Αλκυονίδες.

Τσελέντης για νέο σεισμό στην Εύβοια: Αλλάζουν τα δεδομένα – Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει

Ανησυχία προκαλεί η νέα σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια, με τους σεισμολόγους να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους. Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και οι κάτοικοι πετάχτηκαν για ακόμα μια φορά από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το evima.gr, πολίτες της περιοχής δήλωσαν πως ήταν πολύ ισχυρός και είχε έντονη βοή.

Μιλώντας στον evima.gr, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, τόνισε ότι έπιτα από αυτόν τον ισχυρό σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν. «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός», ανέφερε.

Το πρωί της Τρίτης, σημειώθηκε στην περιοχή σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις