Τη δυνατότητα να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν πλέον οι γιατροί των νοσοκομείων, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο Γκάγκα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στο δημόσιο ΕΣΥ.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα του ΕΣΥ, στην πράξη, όμως, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, αφού τεχνηέντως θα οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζει, πάντως, ότι ναι μεν θα μπορούν να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές ή στα ιατρεία τους αλλά αυτό θα γίνεται με ήπιο τρόπο και μόνο μία φορά την εβδομάδα.

«Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα εξαντλούν το ωράριο που έχουν στα νοσοκομεία και τις εφημερίες τους και να μπορούν ήπια να έχουν και ιδιωτικό έργο. Θα πηγαίνουν στο ωράριο το οποίο έχουν και θα κάνουν τις εφημερίες τις οποίες πρέπει και θα πρέπει να συμμετέχουν και δύο φορές την εβδομάδα στην απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείων» σημειώνει ο Θάνος Πλεύρης και προσθέτει: «Το ΕΣΥ, δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του αλλά προφανώς από τη δεκαετία του ’80 βρισκόμαστε και στη δεκαετία του 2020».

Τα πράγματα, βέβαια, θα είναι διαφορετικά στην πράξη, αφού είναι άγνωστο ποιος και με τι τρόπο θα ελέγχει τους γιατρούς προκειμένου να μην υποβαθμίζουν τις υποχρεώσεις τους στον δημόσιο τομέα προς όφελος του ιδιωτικού τους έργου.

Ανάλογη είναι άλλωστε η κατάσταση στο ΕΣΥ, όσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία και τον τρόπο που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια.

Γι αυτό και όλοι οι ιατρικοί φορείς, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουν ξεσηκωθεί για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Γκάγκα, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει απίθανο να κάνει η κυβέρνηση, έστω κι αν το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο λίγο πριν τις εκλογές.

Αύριο Πέμπτη (01/12) πάντως οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ενώ στάση εργασίας θα κάνουν και όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ το πρωί την ώρα που το νομοσχέδιο Γκάγκα θα είναι στην ολομέλεια της Βουλής.

Πότε θα πληρώνουν οι ασθενείς

Οι γιατροί, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς, θα ωθούν με διάφορα επιχειρήματα και τεχνάσματα τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα όπου θα αναγκάζονται να πληρώνουν.

  • Η μεγάλη αναμονή στο δημόσιο νοσοκομείο για μία χειρουργική επέμβαση θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα. Για επίσπευση των διαδικασιών πρέπει ο ασθενής να πάει σε ιδιωτική κλινική.
  • Σχετικά με μια απλή εξέταση μπορεί να χρησιμοποιείται αντίστοιχο επιχείρημα περί έλλειψης χρόνου και πολλών ασθενών που περιμένουν, ώστε ο πολίτης να καταλήγει το απόγευμα στο ιδιωτικό ιατρείο έναντι αμοιβής.
  • Όμως ιδιωτικές πληρωμές θα υπάρχουν και στα απογευματινά χειρουργεία τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και θα πραγματοποιούνται επίσης με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών που θέλουν να κάνουν άμεσα χειρουργείο και να μην περιμένουν για το πρωινό ωράριο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις