Αμείλικτα ερωτήματα για το φιάσκο στο Βύρωνα

Αμείλικτα ερωτήματα για το φιάσκο στο Βύρωνα
Αμείλικτα ερωτήματα για τα παιδαριώδη λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε άλλο ένα αιματηρό αστυνομικό φιάσκο στο Βύρωνα με θύμα έναν ανύποπτο 25χρονο εργάτη και πατέρα ενός βρέφους, ο οποίος έπεσε νεκρός στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και αλβανών κακοποιών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε "οδυνηρό γεγονός" την απώλεια της ζωής του 25χρονου πολίτη, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για "κρίσιμη μάχη με βαρύ τίμημα".

Οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν ότι είχαν να κάνουν με αδίστακτους κακοποιούς, δραπέτες των φυλακών και μέλη της συμμορίας με τις βαριοπούλες που είχε διαπράξει σωρεία ληστειών. Οι ίδιοι κακοποιοί είχαν πρωταγωνιστήσει πριν από ένα μήνα στην καταδίωξη στην Κόρινθο, όπου στην κυριολεξία γάζωσαν το περιπολικό.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει εδώ και δύο ημέρες το κρησφύγετο τους στο Βύρωνα και υποτίθεται ότι τους παρακολουθούσαν. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση για τη σύλληψή τους στήθηκε μέρα μεσημέρι, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς να υπάρχει υποστήριξη από εκπαιδευμένους Εκαμίτες.

Η "ενέδρα" στήθηκε από άνδρες του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προστασίας, του τμήματος διαρρηκτών, όπως λέγεται. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν ελήφθησαν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών, αφού υπήρχε μεγάλη πιθανότητα-όπως και έγινε- να σημειωθεί μάχη.

Επισήμως η αστυνομία λέει ότι η επιχείρηση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά οι αστυνομικοί... έπεσαν πάνω στους κακοποιούς. Αυτός ο ισχυρισμός ανατρέπεται όμως απο το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε εδώ και δύο ημέρες τουλάχιστον ότι οι συγκεκριμένοι κακοποιοί κρύβονταν στο Βύρωνα.

Πάντως, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος χαρακτήρισε "πολύ επιτυχημένη" την επιχείρηση, αφού όπως είπε συνελήφθησαν δύο αδίστακτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί.

Σημειώνεται ότι οι δύο κακοποιοί είναι οι ίδιοι που το βράδυ της Κ. Δευτέρας είχαν αποσπάσει τα όπλα και τα γιλέκα δύο αστυνομικών επί της λεωφόρου Κηφισίας και κατόπιν διέφυγαν όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ με μοτοσικλέτες του καταδίωξαν.