Χωρίς Παπαρήγα και Τσίπρα η σύσκεψη αρχηγών

Χωρίς Παπαρήγα και Τσίπρα η σύσκεψη αρχηγών
Χωρίς τη Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού. Το συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου και ώρα 12.00 και θα έχει θέμα την «ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μη συμμετέχει στη συνάντηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "απαξίωση της πολιτικής ζωής και του κοινοβουλίου". Νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή ο κ. Τσίπρας - όπως και βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης - είχε διαμαρτυρηθεί για τροποποίηση επί του σ.ν. για τα μέτρα λιτότητας.

Στην επιστολή επανέρχεται μιλώντας για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "καταργεί και την κοινοβουλευτική διαδικασία, υποβιβάζοντας την σε απλή «ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων»".

"Υπό αυτές τις συνθήκες η παρουσία μου στη σύσκεψη, το μόνο που θα σηματοδοτούσε είναι την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς αυτής θεσμικής εκτροπής αλλά και πολιτικών επιλογών που στερούνται στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν για τις επόμενες δεκαετίες τη κοινωνική συνοχή" αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια της ημέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης της και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει στη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες και το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι ενώ η κυβέρνηση επικαλείται τη σύμπνοια, προχωρά σε καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση

"Τη χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση δίνουν αγώνα για την οικονομική διάσωση της χώρας, στο εν εξελίξει Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και όταν η κοινωνική συνοχή είναι άκρως απαραίτητη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πάλι για προφάσεις, για να μη συμμετέχουν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την άρνηση των δύο κομμάτων να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

"Δυστυχώς, η μόνη συμβολή τους στην τεράστια αυτή προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι για άλλη μια φορά η πλήρης άρνηση καθώς και ο μη σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ, το οποίο με ανακοίνωση αναφέρει:  "Σε μια στιγμή μεγάλης ιστορικής ευθύνης, τα κόμματα της Αριστεράς ανταγωνίζονται για την μέγιστη ανευθυνότητα.Η Ελλάδα και χωρίς αυτούς υποχρεούται να βρει το δρόμο της".