Σε βαρύ κλίμα οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Σε βαρύ κλίμα οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά
Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις-διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, στη σκιά των μέτρων-σοκ.

Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, η οποία ολοκληρώθηκε με συναυλία.

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι η μόνη ελπίδα για να βγούμε από έναν μηχανισμό που φέρνει βαρύ λογαριασμό σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, και ολοκαύτωμα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές --με κεντρικά συνθήματα «ταξική ενότητα, αντεπίθεση» και «συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων»-- ζήτησαν να παρθούν πίσω τα οικονομικά μέτρα και να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

«Οσα δισεκατομμύρια και να δώσουν στο ελληνικό κράτος, αυτό για το λαό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί το κεφάλαιο θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ακόμη πιο σκληρά τους εργαζόμενους και το σάπιο πολιτικό σύστημα να τσαλαπατά κυριολεκτικά και να εκφοβίζει τους εργαζόμενους, να θέλει εργαζόμενους χωρίς αξιοπρέπεια», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

«Ήρθε η ώρα, πραγματικά τώρα είμαστε στο και 5. Δεν πρέπει να αργήσουμε, για να υπάρξει ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό, αγροτικό, νεολαιίστικο, γυναικείο μέτωπο πάλης που θα βάλει ως στόχο τη μεγάλη, τη ριζική ανατροπή», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος είπε ότι η εργατική τάξη της χώρας, ιδιαίτερα η νεολαία στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή πρωτομαγιά, πρέπει να οργανώσει την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα μέτρα και να αμφισβητήσει την πολιτική των μονοπωλίων.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Με κόκκινες σημαίες και λάβαρα του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα νέα οικονομικά μέτρα, αποδίδοντας ευθύνες στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση.

Στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τμήμα της προσυγκέντρωσης στο Μουσείο βάδισε προς την πλατεία Κλαυθμώνος και αφού ενώθηκε με τους εκεί διαδηλωτές, πραγματοποίησε συλλαλητήριο προς την πλατεία Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ, δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει σε κανέναν».

«Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που καταλήστευσαν τόσα χρόνια το δημόσιο πλούτο, τα ασφαλιστικά ταμεία, το βιος του ελληνικού λαού. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί και όχι οι μεροκαματιάρηδες, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης», επισήμανε.

«Τις κόκκινες γραμμές, αφού δεν είναι σε θέση να τις βάλει η κυβέρνηση, να τις βάλει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες. Αυτό είναι μήνυμα της σημερινής Πρωτομαγιάς και αυτός είναι ο δρόμος που ανοίγουμε στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις: του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους και των αντιεξουσιαστών στη Καμάρα, στο στόχαστρο των οποίων μπήκαν πολυτελή αυτοκίνητα και ΑΤΜ των τραπεζών.