Οικογενειακή τραγωδία από έκρηξη βόμβας

Οικογενειακή τραγωδία από έκρηξη βόμβας
Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε περίπου είκοσι λεπτά πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής, στη διασταύρωση των οδών Πολίτη Φωτίου 10 και Ιακωβάτων 61, στα Πατήσια, έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ένας 15χρονος, από το Αφγανιστάν, διαμελίστηκε, ενώ η 11χρονη αδερφή του και η 45χρονη μητέρα του τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλεύεται με τραύματα στο πρόσωπο και στα άκρα. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια. Οι γιατροί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της όρασης της.

Η μητέρα του διακομίστηκε σε κατάσταση σοκ στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η οικογένεια των μεταναστών πήγαινε κάθε βράδυ στην περιοχή, ψάχνοντας τους κάδους απορριμμάτων. Πιθανολογείται ότι το παιδί βρήκε τη τσάντα με τη βόμβα και την πήρε μαζί του ή την άνοιξε εκεί, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η έκρηξη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός


Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί από τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση. Δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόι, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα. Οι εκτιμήσεις πάντως συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Οι αστυνομικοί, πάντως, δεν μπορούν να πουν με τα υπάρχοντα στοιχεία, ποια οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από την έκρηξη.

Περίεργο τηλεφώνημα


Δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, όμως σύμφωνα με την αστυνομία, στις 08:46 το πρωϊ της Κυριακής, τηλεφώνησε άγνωστος σε τηλεοπτικό σταθμό και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην "ΕΒΕΕ" στα Πατήσια και θα σκάσει σε 6 λεπτά.

Από την άμεση διερεύνηση της τηλεφωνικής αυτής προειδοποίησης διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή Πατησίων δεν υφίσταται Υπηρεσία ή φορέας με τα δοθέντα στοιχεία, αφού δε λήφθηκε υπόψη και ότι είχε παρέλθει ο χρόνος που είχε οριστεί από τον άγνωστο, το τηλεφώνημα χαρακτηρίστηκε ασαφές. Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εξετάζεται ο τυχόν συσχετισμός του τηλεφωνήματος με το περιστατικό της έκρηξης.

Τραγική συγκυρία


Σύμφωνα με τις πρώτες προφορικές αναφορές της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 10χρονη κόρη της που έχει τραυματιστεί, βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το προαναφερόμενο τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.

Παράλληλα, ερευνώνται όλες οι άλλες εκδοχές. Επίσης, αναμένεται η έρευνα των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συνδεσμολογία παρουσιάζει ομοιότητες με άλλους που έχουν εκραγεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Δηλώσεις


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετέβη στο τόπο την έκρηξης. "Η τρομοκρατία έδειξε το πιο απεχθές πρόσωπο. Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες", είπε.  "Οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς είτε πρόκειται για αστυνομικούς είτε για μετανάστες είτε για οποιονδήποτε πολίτη. Οι τρομοκράτες είναι απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά και η κοινωνία είναι απέναντί τους και είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη", τόνισε ο υπουργός. "Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιες ενέργειες", πρόσθεσε, "κάνουν λάθη και έρχονται όλο και πιο κοντά μας. Αυτές οι ενέργειές τους τους ξεγυμνώνουν και θα τους αποκαλύψουμε".

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας- ο οποίος επισκέφτηκε τη μητέρα και την κόρη στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται- δήλωσε ότι στην οικογένεια θα χορηγηθεί καθεστώτος επικουρικής προστασίας. Επίσης, η κηδεία θα γίνει με έξοδα του Δημοσίου και όπως αρμόζει στον πολιτισμό και τη θρησκεία του νεκρού παιδιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για το γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε "άκρως εγκληματική ενέργεια".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου. "Οι συμβολισμοί κι οι μοιραίες συμπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του τραγικού", δήλωσε και ανέφερε πως το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Ν. Δένδιας, καταδίκασε «με αποτροπιασμό», δηλώνοντας παράλληλα ότι «η βομβιστική επίθεση φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το τεράστιο έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας σήμερα στη χώρα μας». «Οι τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, τα συχνότατα επεισόδια με πάσης φύσεως ταραχοποιούς και η μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας, πιστοποιούν το πρόβλημα», τόνισε και κάλεσε τον υπουργό «να πάρει το ταχύτερο δυνατόν μέτρα μετά από έξι μήνες διαπιστώσεων και να σταματήσει επιτέλους να παριστάνει τον θεατή, μπροστά στα αλλεπάλληλα πλέον συμβάντα». Επίσης, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

"Ιδού η "δικαίωση" του πολέμου στο Αφγανιστάν, απ΄όπου μάζες δυστυχισμένων ανθρώπων φεύγουν για να ζήσουν ως ρακοσυλλέκτες στη δύση", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

"Φαίνεται ότι στον κ. Χρυσοχοϊδη, εκτός από τις ιδέες, στέρεψε και η τύχη του. Έχουμε πλέον μεγαλύτερο μέσο όρο ληστειών, δολοφονιών και εγκληματικών ενεργειών από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Με αυτή την εικόνα, ποιος τουρίστας θα επισκεφτεί την Αθήνα σε 3 μήνες; Η Καμπούλ αρχίζει να φαντάζει παράδεισος μπροστά στη κόλαση των Αθηνών",  δήλωσε εκ μέρος του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης.

"Θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε όποιους ευθύνονται για τη χθεσινή βομβιστική έκρηξη στα Κ. Πατήσια, με αποτέλεσμα τον άδικο χαμό ενός 15χρονου μετανάστη και τον τραυματισμό της ανήλικης αδελφής του και της μητέρας του. O τρόπος, η μορφή και τα τραγικά θύματα της χθεσινής έκρηξης πρέπει να αποτελέσουν ένα σοκ, μια αιτία βαθιού προβληματισμού για την ελληνική κοινωνία. Η καταδίκη της τυφλής βίας και η ανάγκη για μια ψύχραιμη και δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας μας είναι ζητήματα που τίθενται στην ημερήσια διάταξη", ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

(Οι φωτογραφίες είναι από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πλάνα τηλεοπτικών σταθμών Mega, Alter, Skai, ΝΕΤ)