Εικόνες ντροπής στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικόνες ντροπής στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ένταση και αντεγκλήσεις επικράτησαν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου περίπου 30 φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα της Συγκλήτου, ζητώντας να συμμετέχουν στην εν εξελίξει συνεδρίαση.

Ο πρύτανης διέκοψε τη συνεδρίαση και τελικά αποχώρησε.
 
Τα μέλη της Συγκλήτου παρέμειναν αποκλεισμένα επί περίπου μία ώρα στην αίθουσα, από τους φοιτητές που ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με το αίτημα να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.

Αντίθετα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ.Φορτσάκης, είχε ζητήσει να συμμετάσχουν ένας ή δύο φοιτητές προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν, με κυριότερα αυτά της φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών.

Μία ώρα μετά, και αφού διεκόπη η συνεδρίαση, οι φοιτητές εξήλθαν από την αίθουσα.

Ο κ. Φορτσάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει να δει αντιπροσωπεία φοιτητών, στις 12 το μεσημέρι, ενδεχομένως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν και μπήκαν όλοι στην αίθουσα.

Στη συνέχεια ο πρύτανης κάλεσε τους φοιτητές να φύγουν, καταγγέλλοντας πως βρίσκονται παρανόμως στην αίθουσα της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων, ενώ ζήτησε να κληθεί η αστυνομία, γεγονός που προκάλεσε την οργή των φοιτητών.

Φοιτητής που πήρε το λόγο ανέφερε πως θέλουν να συζητήσουν τα κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της φύλαξης και του καθαρισμού και συγκεκριμένα με ποιους όρους και με τι εργασιακές σχέσεις.

"Αντ’ αυτού ακούμε απειλές, ακούμε ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι παράνομοι. Η τελευταία φορά που ήταν παράνομοι οι σύλλογοι ήταν στην Επταετία", είπε.

"Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε με τους φοιτητές, παραιτηθείτε", είπε άλλος φοιτητής, ενώ άλλος κατήγγειλε ότι έχουν απειληθεί με μηνύσεις.

Εκπρόσωπος των φοιτητών κατήγγειλε το γεγονός πως δόθηκε άδεια στις κάμερες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σόου, όπως είπε.

Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ


 
Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪΔίωξη κατά φοιτητών που διέκοψαν τη Σύγκλητο

Πειθαρχικά και ποινικά θα διωχθούν οι φοιτητές που διέκοψαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προανήγγειλε Θ. Φορτσάκης, μιλώντας στο "Βήμα".

"Όποιος διαπράττει ένα αδίκημα, πρέπει στην συνέχεια να λογοδοτήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παραβίασης ασύλου και παράνομης παρακράτησης ατόμων", τόνισε.

"Κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει, επειδή δεν θα το ανεχτώ να ξαναγίνει. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να κυβερνηθεί έτσι", πρόσθεσε.

"Είμαι υποχρεωμένος να λειτουργήσω τη Σύγκλητο κανονικά, αλλιώς υπό το κράτος της σύγχυσης και του φόβου των μελών της από τέτοια περιστατικά, οι αποφάσεις της θα ήταν παράνομες", κατέληξε.

Στιγμιότυπο από τα γεγονότα
Σημειώνεται πως η κατάσταση στο πανεπιστήμιο είναι οριακή και αναμένεται ακόμη μία χαμένη χρονιά, μετά την περυσινή, όταν οι σχολές έμειναν κλειστές λόγω του προγράμματος διαθεσιμότητας στα μεγάλα πανεπιστήμια και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Οι συνθήκες καθαριότητας και φύλαξης είναι εξαιρετικά ελλιπείς, με αποτέλεσμα η Φιλοσοφική να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, όπως καταγγέλλεται και να σημειώνονται κλοπές υλικού.

Πριν από τρεις εβδομάδες, οι πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το κτίριο της Διοίκησης και να επιτρέπεται ή όχι η είσοδος μόνο με επίδειξη στοιχείων, έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία.

Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών Αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών Αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού».

Για την Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

Αντιδράσεις

Πλήρη στήριξη στον πρύτανη παρέσχε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος: "Ο κ. Φορτσάκης έχει απόλυτο δίκιο: Πιστεύει ότι οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη Σύγκλητο, όχι όμως και να "μπουκάρουν" στη συνεδρίαση διακόπτοντάς την".

"Η μεταπολιτευτική παρεξήγηση πως τα Πανεπιστήμια ανήκουν στον οποιονδήποτε και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα", κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, καταδίκασε την κατάληψη της πρυτανείας, κάνοντας λόγο για μειοψηφίες που θέλουν να καθηλώσουν το Πανεπιστήμιο και την ανώτατη εκπαίδευση σε λογικές του παρελθόντος.

"Δεν είναι δουλειά των φοιτητών να ασχολούνται με θέματα που αφορούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, αυτό πρέπει να το κάνει η Σύγκλητος", είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι φοιτητές πρέπει να ασχολούνται με την αναβάθμιση των σπουδών τους, την έρευνα και πώς αυτά μπορούν να γίνουν πράξη.

Το Ποτάμι


"Μειοψηφικές ομάδες με κομματικά συνθήματα του τύπου «Ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «Άρνηση και διαγραφή του χρέους» και «Οι μέρες της Ανατροπής ξημερώνουν» εφορμούν τις τελευταίες ώρες στα Πανεπιστήμια. Από ότι φαίνεται οι κομματικοί γκαουλάιτερ δε  βάζουν μυαλό και στον ευαίσθητο χώρο του δημόσιου Πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης", σημειώνει το Ποτάμι.

Και προσθέτει:

"Το Ποτάμι θέτει ευθέως δύο ερωτήματα προς όλα τα κόμματα που έχουν παραρτήματα στα πανεπιστήμια:

Στο Πανεπιστήμιο ποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις;

Έχουν εμπιστοσύνη στους φοιτητές, τους καθηγητές και τις πρυτανικές αρχές  να χαράξουν μια νέα πορεία για το δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς προστάτες και καπελώματα;

Αντί το 2014 να συζητάμε για το πώς θα κάνουμε πάλι τα Πανεπιστήμια πόλο γνώσης και ανάπτυξης σε μια κοινωνία που έχει γεμίσει πληγές, μένουμε όλοι θεατές σε  μια βαρετή  και καταστροφική για το ελληνικό πανεπιστήμιο, παράσταση μειοψηφικών αυταρχικών κομματικών ομάδων".