Εντός του 2010 ο πρώτος δασικός χάρτης

Εντός του 2010 ο πρώτος δασικός χάρτης
Μέσα στο 2010 κυρώνεται ο πρώτος δασικός χάρτης της χώρας, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μπιρμπίλη, κατά τη δενδροφύτευση 20.000 δενδρυλλίων στην Πεντέλη, τονίζοντας ότι ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο της Πολιτείας για την προστασία των δασών.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη δενδροφύτευση, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και με την οποία κλείνει η φετινή αναδασωτική περίοδος. Η δενδροφύτευση υλοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και είχε την υποστήριξη του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Σκάι.

Τη συμβολική σημασία της δενδροφύτευσης ανέδειξε η υπουργός, αναφέροντας ότι «για κάθε δέντρο που θα χάνεται ή θα καίγεται εμείς θα φυτεύουμε δύο δέντρα και είναι πολύ σημαντικό που όλος αυτός ο κόσμος είναι εδώ, για να δώσει αυτό το μήνυμα».

Η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα του υπουργείου την κύρωση του πρώτου δασικού χάρτη και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2010.

Παράλληλα, είπε ότι από κοινού με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρακολουθείται η περιοχή, για να αποτραπούν προσπάθειες καταπάτησης.

«Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι 'τέρμα οι καταπατήσεις στις δασικές εκτάσεις' και σε αυτό είμαστε άτεγκτοι», τόνισε η υπουργός, προειδοποιώντας ότι «στην περίπτωση που υπάρξουν αυθαίρετα στην ανατολική Αττική μετά την ψήφιση του νόμου, θα κατεδαφιστούν».

«Από την επόμενη εβδομάδα πιάνουμε δουλειά», είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θ. Μωραΐτης, αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου για την αναδάσωση 100.000 στρεμμάτων στην Αττική, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επίσης, ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, το αργότερο, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο για τη διαδικασία υλοποίησης των έργων αναδάσωσης (δημοπρατήσεις ή άλλες διαδικασίες).

«Προστασία του περιβάλλοντος χωρίς ενεργή συμμετοχή των πολιτών δεν νοείται», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Τη σημασία της δενδροφύτευσης ως εκκίνηση της προσπάθειας αναδάσωσης του Πεντελικού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου-Καψάλης. «Ό,τι συνέβη πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς για το φετινό καλοκαίρι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην ξαναβρεθούμε εδώ, λυπούμενοι για όσα δεν προνοήσαμε για φέτος», είπε.