Νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας

Νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας
"Κρίσιμη μάχη, με βαρύ τίμημα" χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την αστυνομική επιχείρηση στο Βύρωνα, την Τρίτη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος πολίτης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του 25χρονου, σημειώνοντας ότι είναι "ένα οδυνηρό γεγονός για μας, που μας προβληματίζει όλους". Επεσήμανε, δε, ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, όταν έχουμε απώλεια ανθρώπων", αδειάζοντας τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Γιάννη Δικόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε "πολύ επιτυχημένη" την επιχείρηση, αφού όπως είπε συνελήφθησαν δύο αδίστακτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί.

Ο κ, Χρυσοχοϊδης είπε, επίσης, ότι για την όλη υπόθεση διεξάγεται προανάκριση από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει ποιοι και αν έχουν ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα. "Το έγκλημα καλπάζει και η Αστυνομία αδυνατεί να το αντιμετωπίσει υπό τις παρούσες συνθήκες" τόνισε και ανακοίνωσε την έναρξη των περιπολιών 2.000 αστυνομικών με μηχανές σε όλο το Λεκανοπέδιο, όπως και την αλλαγή του νόμου περί οπλοφορίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις νέες δράσεις της αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το έγκλημα και είπε συγκεκριμένα ότι :

"Πρώτον δημιουργείται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας ειδική δύναμη με ομάδες δικυκλιστών. Η δύναμη θα περιλαμβάνει 1000 μοτοσικλέτες και 2.000 αστυνομικούς καθώς σε κάθε μοτοσικλέτα θα επιβαίνουν δύο αστυνομικοί.

Δεύτερον στην Αττική θα λειτουργούν τμήματα δίωξης του εγκλήματος στα οποία θα περιλαμβάνονται 96 τμήματα ασφαλείας και πέντε υποδιευθύνσεις ασφαλείας.

Τρίτον θα γίνει νέα διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς όλοι οι αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους και σε μάχιμες υπηρεσίες και θα είναι λιγότεροι στα γραφεία και στα γήπεδα και σε όλα τα άλλα πάρεργα που έχει η αστυνομία.

Τέταρτον θα βελτιωθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών με έμφαση στη διαρκή κατάρτισή τους".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι έχει αρχίσει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη για την επανεξέταση του νομικού πλαισίου που διέπει την οπλοκατοχή στη χώρα και το αδίκημα της οπλοκατοχής θα μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου αναφερόμενος στο ίδιο δραματικό περιστατικό είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, γιατί πήγαν εκεί προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο των κακοποιών κι είχαν υποψία ότι πρόκειται για τους ίδιους κακοποιούς που είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στην περιοχή του Αμαρουσίου το προηγούμενο βράδυ.

"Πήγαν μόνο για να ερευνήσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση εξελίχθηκε αυτόματα και ραγδαία και δεν μπορούσαν να αναμένουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις",είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση σε ανοιχτό χώρο υπό φόβο ύπαρξης θυμάτων.

Στο κρησφύγετο των Αλβανών κακοποιών οι οποίοι ήταν δραπέτες των φυλακών Λάρισας -ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους- βρέθηκαν 30 χειροβομβίδες, καλάζνικοφ, πιστόλια, σφαίρες αλλά και πολύ μεγάλη ποσότητα της ισχυρότατης εκρηκτικής ύλης tnt.

Ν. Δένδιας

"Ασπιρίνες" χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας. "Επιτέλους, μετά από σχεδόν πέντε μήνες καυχησιολογίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας. Τα μέτρα, όμως, που εξαγγέλλει είναι αποσπασματικά, ανακοινώνονται υπό το κράτος της συγκυρίας και είναι εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Οι αλλαγές, που πραγματικά απαιτούνται, απέχουν πολύ από τις "ασπιρίνες" που προτείνει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης", αναφέρει ο κ. Δένδιας.