Πάγκαλος, Κατσέλη και Βενιζέλος για οικονομικά μέτρα

Πάγκαλος, Κατσέλη και Βενιζέλος για οικονομικά μέτρα
Τα οικονομικά μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολα και δεν είναι ευχάριστα σε κανέναν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει ευχέρεια επιλογής, τόνισε από τη Ρόδο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εκ των πραγμάτων είναι υποχρέωση μας να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα, διότι αν δεν το κάνουμε, θα βρεθούμε σε ταμειακή αδυναμία, είπε ο  Θόδωρος Πάγκαλος, υπεραμυνόμενος της αναγκαιότητας εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων.   

Δεν είμαι ευτυχής που απαιτούνται να ληφθούν αυτά τα μέτρα, αφού και εγώ όπως και κάθε πολιτικός θα ήθελα να υπήρχαν χρήματα για δημόσιες επενδύσεις, για κοινωνική δικαιοσύνη κλπ, είπε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διατρέχει κίνδυνο διάσπασης ή διχασμού και ότι θα ήταν καλό να μην προσβλέπουν κάποιοι στο θυμικό.

Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε εμπιστοσύνη στον μέσο Έλληνα πολίτη και ξέρουμε ότι έχει καταλάβει την πραγματικότητα και δεν θέλει λύσεις ευκολίας που οδηγούν στην καταστροφή, τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι τα μέτρα που αντιπρότεινε η Νέα Δημοκρατία είναι έωλα και αναξιόπιστα.   

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Συν Αλέξη Τσίπρα περί ερασιτεχνών οικονομολόγων, ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός δεν νομίζει ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μετά και την έφοδο στους Ευζώνους είναι επαγγελματίες οικονομολόγοι».   

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα. Εάν αυτό βοηθά την ανταγωνιστικότητα τότε είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν εργοδότες και εργαζόμενοι, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι η μείωση των αμοιβών αυξάνει την ανταγωνιστικότητα».    

Λούκα Κατσέλη

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε, από τα Χανιά, ότι τα τελευταία μέτρα είναι επιπρόσθετα και πως κρίθηκαν «απαραίτητα, για να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, στις αγορές, ότι πραγματικά η δημοσιονομική εξυγίανση θα πετύχει, παρά τις δυσκολίες μέσα στο 2010».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη μεγάλων τομών, ώστε η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το όποιο «θα κατατεθεί μέσα στο μήνα».

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, η οποία, όπως εκτίμησε, θα γίνει ακόμα δυσκολότερη τους επόμενους μήνες καθώς, υπάρχει μία «σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης».

«Η ανάπτυξη, δεν είναι ασπιρίνη, δεν είναι κάτι που το παίρνεις τώρα και αύριο έχεις αποτελέσματα, είναι κάτι, το όποιο απαιτεί επίμονη και διαρκή προσπάθεια», τόνισε η υπουργός.

«Τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθει πριν από δυο χρόνια, έτσι ώστε η αγορά να μην βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε, «τώρα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες, ώστε να συγκρατήσουμε την αγορά μέσα στο 2010 και ταυτόχρονα μέσα από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και με την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων να μπορούμε να προσβλέπομε σε καλύτερες μέρες στο τέλος του χρόνου, προς το 2011».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μείωσης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι αυτό είναι θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, διότι το κράτος δεν ρυθμίζει τέτοια θέματα. Εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι οι εξελίξεις θα επηρεασθούν από αυτά που γίνονται στον δημόσιο τομέα.

«Πάντα, έτσι γινόταν ο δημόσιος τομέας και η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα βάζει και ένα στίγμα στην εισοδηματική πολιτική του ιδιωτικού τομέα. Θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και πιστεύω ότι θα υπάρξει και εκεί μια αποκλιμάκωση των μισθολογικών αυξήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας.

Ευάγγελος Βενιζέλος
    
«Είναι δύσκολο για τους πολίτες και ιδίως για τους πολίτες που έχουν χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα να αποδεχτούν την περικοπή του εισοδήματός τους, να αποδεχτούν μια προσωρινή μείωση του επιπέδου ζωής. Αυτό η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται, το συμμερίζεται απολύτως», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αμυνας.

«Πρέπει, διατηρώντας την εθνική μας αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, με ψυχραιμία, με αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και με αισιοδοξία -γιατί υπάρχει προοπτική, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ- να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίσταση. Γιατί αν δεν αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα, αν δεν αντιδράσουμε με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, θα βρεθούμε ως χώρα, ως εθνική οικονομία σε πολύ δυσκολότερη θέση», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.   

Ο υπουργός είπε ότι «είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που αφορούν σε περικοπές των αποδοχών και πάγωμα των συντάξεων, είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής», όμως παρατήρησε ότι «πρέπει να δούμε ταυτόχρονα τη μεγάλη εικόνα». «Η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει και ένα φορολογικό σύστημα πολύ πιο αυστηρό και δίκαιο και έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έκτακτη εισφορά για τα μεγάλα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα. Επίσης, επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», σημείωσε.

«Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη, διαχειριζόμενοι την κρίση, να παρεμβαίνουμε και να αποκαθιστούμε αδικίες όπου τέτοιες εντοπίζονται», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.    

Απαντώντας στην ερώτηση «τι να περιμένουμε από τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο», ο υπουργος Αμυνας ανέφερε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που εκτίθεται σε τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να δείξει ότι έχει συνείδηση του προβλήματος και να ολοκληρωθεί θεσμικά και δημοσιονομικά», πρόσθεσε, γιατί «η κρίση μπορεί να πάψει να είναι ελληνική, ισπανική, πορτογαλική και ιρλανδική και να γίνει πανευρωπαϊκή». «Άρα το κουδούνι δεν χτυπάει μόνο για την Ελλάδα, χτυπάει για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία πρέπει να δείξει ότι έχει την οξυδέρκεια και την προνοητικότητα που απαιτείται», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.