Πανελλαδικές: Απαιτητικά αλλά σαφή τα θέματα των εξετάσεων

Πανελλαδικές: Απαιτητικά αλλά σαφή τα θέματα των εξετάσεων
Ιδιαιτέρως απαιτητικά ήταν τα θέματα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης, στην οποία διαγωνίστηκαν χιλιάδες υποψήφιοι.

Ακόμη και οι άριστοι μαθητές θα πρέπει να δυσκολεύτηκαν σε τουλάχιστον δύο ερωτήματα. Ωστόσο, τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα, αλλά οπωσδήποτε πολλά και γι' αυτό απαιτείτο περισσότερη ώρα για την επίλυσή τους. Αυτή την άποψη διατύπωσαν πολλοί καθηγητές, μόλις είδαν τις ερωτήσεις των θεμάτων της χημείας και αυτός ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι καλοί μαθητές εξάντλησαν το τρίωρο που είχαν στη διάθεσή τους.

Ο καθηγητής Φυσικής και Χημείας Γιώργος Χατζητέγας είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, τα θέματα ήταν καλοδιατυπωμένα και σαφή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι σημερινές δυσκολίες στα θέματα της χημείας, σε συνδυασμό και με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι στη Φυσική, φαίνεται να οδηγούν σε πτώση των βάσεων ακόμη και στην Ιατρική Αθήνας, λίγων όμως μορίων.

Προβλήματα, όμως, συνάντησαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) που διαγωνίζονταν στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ήταν οι ερωτήσεις των υποψηφίων που ζητούσαν διευκρινίσεις για αρκετά σημεία των θεμάτων, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Παιδείας, ανάλογες ερωτήσεις γίνονται κάθε χρόνο για τα θέματα στο συγκεκριμένο μάθημα.

Ο Γ. Χατζητέγας διευκρινίζει ότι το μάθημα αυτό «διδάσκει» βασικές αρχές και θεωρείται από πολλούς αρμόδιους επιστήμονες ξεπερασμένο, με την έννοια ότι η επιστήμη της πληροφορικής έχει πραγματοποιήσει άλματα, σε σχέση με το συγκεκριμένο μάθημα. Άλλωστε και στο παρελθόν, είχαν ακουστεί φωνές στο υπουργείο Παιδείας ή να αλλάξει ή να πάψει η εξέταση σ' αυτό.

Στα Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχουν συναντήσει δυσκολίες οι εξεταζόμενοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής ) που διαγωνίστηκαν σήμερα στην Ηλεκτρολογία.

Οι υποψήφιοι επιστρέφουν την Τρίτη, με την εξέταση του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».