Ο απεργιακός χάρτης της Τρίτης και της Τετάρτης

Ο απεργιακός χάρτης της Τρίτης και της Τετάρτης
Παραλύει η χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των συνδικάτων μετά τις 24ωρες πανελλαδικές απεργίες, απέναντι στην πολιτική του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους την πρώτη ημέρα της απεργίας, την Τρίτη, σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, απ΄ όπου θα ξεκινήσει η πορεία για το Σύνταγμα.

Για την Τετάρτη (29/6), δεύτερη ημέρα της απεργίας και ημέρα κατά την οποία διενεργείται ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καλούν σε διαμαρτυρία το πρωί και το μεσημέρι στο Σύνταγμα, καθώς και σε συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ΄ όπου θα ξεκινήσει η πορεία για τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει το απόγευμα της Δευτέρας τοπικές διαδηλώσεις σε όλους τους δήμους. «Την Τρίτη 28 Ιούνη στις 10:00 το πρωί πλημμυρίζουμε την Ομόνοια με τη ζωντάνια, τη δύναμη των εργατών και το απόγευμα στις 7:00 τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Την Τετάρτη 29 Ιούνη το πρωί στις 10:00 όλοι οι δρόμοι από παντού καταλήγουν στην Ομόνοια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αστικές συγκοινωνίες

Χειρόφρενο θα τραβήξουν, Τρίτη και Τετάρτη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κανονικά θα λειτουργήσει μόνο το Μετρό. Έτσι, χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει η πρωτεύουσα, όπως επίσης τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Στη 48ωρη κινητοποίηση συμμετέχουν οι ηλεκτροδηγοί του ΗΣΑΠ, σύμφωνα με δική τους ανακοίνωση, αποφασίζοντας να μην προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Τραμ.

Τα λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια μόνο για τη μεταφορά των αθλητών των special Olympics

Λιμάνια


Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στα δρομολόγια των πλοίων, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αποφάσισαν συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Στις κινητοποιήσεις, συμμετέχει με 24ωρη απεργία στις 29/06 και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες προς την ΠΝΟ, κατηγορώντας την ότι συμπλέει και συμπορεύεται κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα των ναυτεργατών.

Tη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. Η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, η οποία οδηγεί στην ύφεση την ανεργία την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.

Αεροδρόμια


Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ με δύο 4ωρες στάσεις εργασίας και τις δύο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Με στάσεις εργασίας, περίπου τις ίδιες ώρες, θα συμμετάσχουν στην απεργία και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι και τις δύο ημέρες, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Ποιες πτήσεις ματαιώνονται: Olympic Air- Aegean Airlines

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των στάσεων εργασίας μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο πτήσεις: Πολιτικών και στρατιωτικών α/φών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών - Μακεδονίας, ελληνικών και ξένων στρατιωτικών α/φών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις, αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις, πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών - πρωθυπουργοί, πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Υγεία

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Πρόνοιας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «οριστική κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας» και απευθύνει κάλεσμα σε όλους «να εμποδίσουμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Την πλήρη αντίθεσή της τόσο στο Μεσοπρόθεσμο εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία που συμμετέχει στην 48ωρη απεργία.

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας την Τετάρτη (08.30-14.30).

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε συμμετοχή στη γενική απεργία. Θα συμμετάσχει στην πανελλαδική συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην περικύκλωση της Βουλής.

Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

ΜΜΕ

Τα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.) αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τρίτη, 11.00-3.00 μμ και 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη, 11.00-3.00 μμ, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών στα ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη ΓΓΕ, το Ελληνικό Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ειδησεογραφικά site.

"Αγανακτισμένοι"

Οι "Αγανακτισμένοι" καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν την Τρίτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με τα συνδικάτα. Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία.

Την Τετάρτη, οι "Αγανακτισμένοι" προγραμματίζουν περικύκλωση της Βουλής, με σημεία προσυγκεντρώσεων το μετρό του Ευαγγελισμού, το Καλλιμάρμαρο και το Σύνταγμα. Καλούν επίσης τους πολίτες να συμμετέχουν στον αποκλεισμό και με τα αυτοκίνητά τους από τις 8 το βράδυ, λαμβάνοντας μέρος στη λευκή κυκλοφοριακή διαδήλωση.