"Ψήφος εμπιστοσύνης" από Ομπάμα με κατάργηση της βίζας

"Ψήφος εμπιστοσύνης" από Ομπάμα με κατάργηση της βίζας
Σε μια πολύ σημαντική κίνηση ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση αυτή "ψήφο εμπιστοσύνης" από τον αμερικανό πρόεδρο στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική οικονομία..

"Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μια ψήφος εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία και βεβαίως είναι και αυτονόητο ότι και η Ελλάδα, όπως πάντα, ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, συνεργάζεται, δουλεύει με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Είναι λοιπόν, νομίζω μια πολύ θετική χειρονομία, που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά είναι και ουσιαστική".


Στήριξη Ομπάμα κατά της κερδοσκοπίας

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά - το πρόγραμμα προέβλεπε μισή ώρα -  κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, η οικονομική κρίση με τον Γιώργο Παπανδρέου να εξασφαλίσει τη σαφή στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενιαία δράση κατά των κερδοσκόπων. Το ζήτημα θα τεθεί πλέον και στην επόμενη σύνοδο των G20, όπως επεδίωκε η Αθήνα.

"Ενημέρωσα τον πρόεδρο για την πρωτοβουλία που πήραμε στην Ευρώπη, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Σαρκοζί, ο επικεφαλής του Eurogroup και εγώ, για την κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές. Αυτό μας αφορά γιατί έχουμε γίνει θύμα αυτών των πρακτικών. Ζήτησα από τον πρόεδρο Ομπάμα τη συνδρομή των ΗΠΑ στην επόμενη συνάντηση των G20" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

"Ο κ. Ομπάμα με διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία χρήσιμη, σημαντική και θετική και ότι θα συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα" σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά θα μπει τάξη στις διεθνείς αγορές.

"Δεν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια από κανέναν" επανέλαβε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από αμερικανίδα δημοσιογράφο, για το αν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ. "Θέλουμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και εκεί πρέπει να παρέμβει η ΕΕ. Πιστεύουμε ότι θα το κάνει για να μην επιτρέψει στους κερδοσκόπους να επαναλάβουν τα παιχνίδια τους".

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι στηρίζει της προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια. Για τα ελληνοτουρκικά ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε τη βούληση για την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων για την επίλυση θεμάτων όπως της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον Mπαράκ Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Συνάντηση με Γκάιτνερ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος επίσης δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη σύνοδο των G20 θα προωθηθεί η πρωτοβουλία Μερκελ - Σαρκοζί - Γιούνκερ - Παπανδρέου κατά της κερδοσκοπίας. "Ίσως οι προτάσεις των Αμερικανών να ξεπεράσουν σε τολμηρότητα αυτές της ΕΕ, ώστε τα χρήματα των λαών να μην πηγαίνουν στράφι", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε δημοσιογράφους.

Συνάντηση με Πελόζι

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατά τη συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό.

"Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Παπανδρέου για το θάρρος που επέδειξε, ανταποκρινόμενος στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις" δήλωσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων την κρίσιμη αυτή ώρα".

"Σας ευχαριστώ, για την αλληλεγγύη και τη στήριξή σας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, με στόχο η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και όμορφη, στρεφόμενοι στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. "Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της χώρας σας, ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνει λόγο για πράσινη οικονομία, για τη μεταμόρφωση της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ακριβώς κάνουμε και στην Ελλάδα" προσέθεσε.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει πως οι Ελληνες ηγέτες επισκέπτονται την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να ζητήσουν την αμερικανική βοήθεια που θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

"Αυτό είναι ένα θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, την ημέρα που συναντάται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν η κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομική διάσωση της Ελλάδας. " Πιστεύουμε ότι έχουν και διαθέτουν τις ικανότητες για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό", τόνισε.