Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Προανακριτική

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Προανακριτική
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή Τσοχατζόπουλου σε Προκαταρκτική Επιτροπή, για την υπόθεση των υποβρυχίων. Αποχώρησε από τη διαδικασία ο ΛΑΟΣ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, Γ. Καρατζαφέρης.

Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης
, θεωρούν περιορισμένο το εύρος των προτεινόμενων διερευνητικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να αφορά τις ευθύνες περισσοτέρων προσώπων.

Ξεκινώντας την εισήγησή του εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην συγκυρία, θεωρώντας "επιτακτικό" το αίτημα της Δικαιοσύνης, υψηλότερο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των πολιτών, ακόμα ενδεχομένως και από οικονομικά αιτήματα.

"Ουδείς σ’ αυτήν την αίθουσα θα αρνηθεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε κεντρικό πρόσωπο με σημαντική συμβολή στην δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάπτυξη της, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη", ανέφερε.

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι με πρόταση των βουλευτών της πλειοψηφίας, η Επιτροπή της Βουλής για τους Εξοπλισμούς θα διεξάγει έναν παράλληλο έλεγχο της περιόδου κατά την οποία εκδηλώθηκε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ώστε αν προκύψουν στοιχεία, να έρθουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

"Η σύσταση της Επιτροπής, θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου και ενδεχομένως προσκόμισης εγγράφων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία. Είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και πράξεις που έχουν παραγραφεί. Είναι ωσαύτως ενδεχόμενο, ενώ έχουν παραγραφεί τα βασικά αδικήματα, να υπάρχουν έτερα, μη παραγεγραμμένα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η σύσταση της Επιτροπής, δίνει όρους ανάδειξης της αλήθειας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόλαρης.

Επιθετικά ξεκίνησε την εισήγησή του ο Πάνος Καμμένος, εκπρόσωπος των βουλευτών της ΝΔ, παρατηρώντας πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, "μονάχα μια φορά": "Τι μήνυμα πάμε να δώσουμε σήμερα; Υπάρχουν αποδείξεις για έναν πολιτικό που έχασε για τρεις ψήφους την προεδρία του κόμματός του και την Πρωθυπουργία , ή συζητάμε για τα μάτια του κόσμου;" αναρωτήθηκε.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε καταγγείλει την ύπαρξη σκανδάλου από το 1998 και υπογράμμισε πως "θα ήτανε συγκάλυψη, πιστολιά στον αέρα, αν κάναμε την Προανακριτική μονάχα για τον κ. Τσοχατζόπουλο κι αν δεν συνοδευόταν η Επιτροπή από μιαν άλλη, Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνούσε όλη την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα".

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμμένο, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πουλήθηκαν απ’ την ΕΤΒΑ στην HDW "με λεφτά του Δημοσίου", καθώς με συμψηφισμό χρεών του Δημοσίου προς τα Ναυπηγεία, οι νέοι ιδιοκτήτες βρέθηκαν ωφελημένοι κατά 1,5 δισ. ευρώ.

"Αν δεν κάνουμε το άρατε πύλας, τα γιαούρτια του κόσμου θα μετατραπούν σε καλάσνικοφ", τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ.

"Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής", δήλωσε ο Aντώνης Σκυλάκος και συμπλήρωσε: "Δεν μπορεί η έρευνα να γίνεται σε δόσεις, μία για τον Τσοχατζόπουλο και μία σε άλλη επιτροπή για του υπόλοιπους".

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αθανάσιος Πλεύρης, αφού τάχθηκε υπέρ της προκαταρκτικής, μίλησε για "επιλεκτική μνήμη", σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμένου. "Πού είναι η πρόταση για προκαταρκτική για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν τη σύμβαση; Γιατί δεν τη φέρνετε εδώ για να ψηφιστεί, ώστε να μην μιλάμε για συμψηφισμό;".

"Το σκάνδαλο για το οποίο έρχεται η Βουλή να ελέγξει τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι ένα τεράστιας σημασίας πολιτικό σκάνδαλο που συνδέεται με οικονομικές συναλλαγές", επισήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.