ΔΕΘ: Μήνυμα Παπανδρέου στο νέο υπουργικό

ΔΕΘ: Μήνυμα Παπανδρέου στο νέο υπουργικό
"Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στη συμπρωτεύουσα με τη νέα του σύνθεση. Και πρόσθεσε: "Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση".


Σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, επισημαίνοντας ότι "κανένας ανασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε μπορεί από μόνος του να δώσει λύσεις. Στόχος δικός μας είναι καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη, αποτελεσματικότερη λειτουργία για το κράτος. Η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια, από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις, σε θέματα που χρειάζονται διυπουργική αντιμετώπιση".

"Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή κρίση και καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή", είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει "καμία λήξη συναγερμού. Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και δεν επιτρέπεται η χαλάρωση".

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους υπουργούς ότι είναι "είμαστε αντιεξουσιαστές της εξουσίας", καλώντας τους να ταυτιστούν με το πρόβλημα του πολίτη: "Είμαστε μέρος της λύσης, δημιουργούμε τις δομές για να δώσουμε λύσεις στους πολίτες". "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Δύναμή μας είναι οι δημιουργικές και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας. Να βάλουμε τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος σε όσα μας πλήγωσαν".

Δύο Διυπουργικές Επιτροπές

Τη συγκρότηση δύο Διυπουργικών Επιτροπών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Η πρώτη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις. Η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

Η δεύτερη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, δήλωσε: "Πρέπει κανείς ή να είναι εκτός πραγματικότητας ή να θέλει, σώνει και καλά, να προκαλέσει την κοινή γνώμη! Για να κόβει πρώτα μισθούς και συντάξεις, να "βυθίζει" τους πολίτες στην ανεργία, στα λουκέτα και στην ακρίβεια και, στη συνέχεια, να παριστάνει τον "αντιεξουσιαστή" και τον "προοδευτικό". Δεν ξέρουμε, τελικά, ποιο από τα δυο ισχύει για τον κ. Παπανδρέου: Είναι εκτός πραγματικότητας ή θέλει να προκαλέσει τον Ελληνικό Λαό;".

ΚΚΕ και ΣΥΝ

"Εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και δεν ετοίμαζε νέα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στην απόγνωση, τότε θα άξιζε να σχολιάσουμε όπως αρμόζει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη νέα θεατρική υπουργική παράσταση που ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη", αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε : "Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπόρεσε να κρατήσει τη χώρα όρθια, αλλά την έσπρωξε στον Καιάδα της ύφεσης. Το γνωρίζουν καλά τα νοικοκυριά που πένονται, οι άνεργοι που αυξάνονται χωρίς προοπτική δουλειάς, τα λουκέτα που πληθαίνουν, ο αγροτικός κόσμος που συρρικνώνεται. Η διέξοδος και η ελπίδα βρίσκεται στη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ενάντια στο μνημόνιο αλλά και η χάραξη ενός άλλου δρόμου. Ένα πρώτο βήμα μπορεί να είναι η αυριανή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη".

Κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα ότι "θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα".

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το Σάββατο 11/9 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή του αγιασμού της 75ης ΔΕΘ,  στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Helexpo. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ, ενώ στις 10.45 θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ. Η ομιλία του κ. Παπανδρέου στο "Ι. Βελλίδης" έχει προγραμματιστεί για τις 20.00. Tην Κυριακή 12/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου (12:00).