Συνέντευξη Παπανδρέου στο Newsweek

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Newsweek
Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες... Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι ΄΄ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί΄΄», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Μας δίνει ένα περιθώριο ελιγμών, για να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να δανεισθεί από τις αγορές τον επόμενο μήνα.

«Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού και για πόσο διάστημα μπορούμε να το αντέξουμε. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ακόμη και τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό», δήλωσε.

Θ. Πάγκαλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε σε όσους σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν το ΔΝΤ. «Τι επιπλέον θα μας ανάγκαζε να κάνουμε το ΔΝΤ, το οποίο να μην μας έχει ζητηθεί από την ΕΕ», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας επίσης τι θα μας ανάγκαζαν η ΕΕ και το ΔΝΤ να κάνουμε από αυτά που πρέπει να πράξουμε, αν διαθέτουμε στοιχειώδη αίσθηση του πώς ζούμε και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αντώνης Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ στον πρωθυπουργό.

ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, δεν πρέπει να φοβηθούν την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της, ΕΕ και ΔΝΤ. Έχουν καθήκον, αλλά και τη δύναμη και πρέπει να πάρουν τώρα θέση στον αγώνα κατά της κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης, της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, των απολύσεων. Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι η αφετηρία των νέων ελπιδοφόρων αγώνων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ

«Η κυβέρνηση, με όλα αυτά τα τερτίπια των επιστολών, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο υπέρ της κυρίας Μέρκελ, η οποία δοκιμάζεται στις αρχές Μαΐου σε περιφερειακές εκλογές. Για άλλη μια φορά προτάσσουμε το καλό των τρίτων εις βάρος της Ελλάδα...», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ

«Κανένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν φανταζόταν, όταν ψήφιζε την σημερινή κυβέρνηση, ότι θα τον οδηγούσε στην καταστροφική επιλογή του ΔΝΤ, ότι θα του ζητούσε να δουλέψει 50 χρόνια για να πάρει σύνταξη, ότι θα άνοιγε ο δρόμος για μαζικές απολύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. «Ο κόσμος της εργασίας; Θα αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δεν διαθέτει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση», πρόσθεσε.