Αναβρασμός στα πανεπιστήμια - Απειλές Διαμαντοπούλου

Αναβρασμός στα πανεπιστήμια - Απειλές Διαμαντοπούλου
Σε αναβολή οδηγήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης σε τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας, λόγω των καταλήψεων από φοιτητές που αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη είχαν προγραμματιστεί εκλογές σε τέσσερα  πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου), οι οποίες αναβλήθηκαν υπό την πίεση των φοιτητών.

Στο ΑΠΘ, οι εκλογές μετατέθηκαν για την Παρασκευή  17 Φεβρουαρίου, καθώς από το βράδυ της Τρίτης, φοιτητές πραγματοποιούσαν κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως υποστήριζαν, ο νόμος καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, ενώ με την εκλογή του Συμβουλίου θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του.

Τελικά, η κατάληψη διεκόπη και η Νομική λειτουργεί κανονικά. Οι φοιτητές αναμένεται να εξετάσουν νέα κινητοποίηση για την Παρασκευή, οπότε μετατέθηκαν οι εκλογές.

Νωρίτερα, η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών του ΑΠΘ, κατά την οποία εξετάζονταν οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος διενέργειας των εκλογών, διακόπηκε βίαια, μετά από παρέμβαση φοιτητών, οι οποίοι εισήλθαν στην αίθουσα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου - όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση -, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εφαρμογής του νόμου, της διεξαγωγής των εκλογών, και των συμμετεχόντων.Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι εκλογές για την ανάδειξη του Πρώτου Συμβουλίου του Ιδρύματος ματαιώθηκαν λόγω κατάληψης της πρυτανείας και των γραφείων διοίκησης από φοιτητές όλων των συλλόγων της Τρίπολης.

Στην ανακοίνωση ματαίωσης των εκλογών της οργανωτικής επιτροπής του πανεπιστημίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε τη ματαίωση των εκλογών προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος οξύτητας και σκηνικού έντασης και, ενδεχομένως, έκρυθμων καταστάσεων στο χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία του Ιδρύματος».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «η Οργανωτική Επιτροπή θα προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της συνεκτιμώντας τη ειδικότερη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στο χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής των Πρώτων Συμβουλίων».

Ενδεικτικές του κλίματος, που επικρατεί, είναι οι ανακοινώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε: «Η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει.

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα χρειαζόμαστε τα πανεπιστήμια όρθια, δυναμικά και παραγωγικά, με ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τα πανεπιστήμια για να ξαναγεννήσουν την ελπίδα για το μέλλον και να διασφαλίσουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της. Καλώ το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης».Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναβλήθηκαν για τις 14 Μαρτίου οι εκλογές, μετά την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, αφού προηγουμένως ομάδες φοιτητών απέκλεισαν την αίθουσα όπου θα γίνονταν η συνεδρίαση.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζήτησε εγγράφως την αναβολή των εκλογών. Ο πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επισήμανε ότι, "η αναβολή των εκλογών θα ήταν προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου…".

Το δε πρυτανικό συμβούλιο επισημαίνει
: "Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρία αριθμ. 1234/ 14.02.2012, εκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα και στο Πανεπιστήμιο, προτείνει προς την Οργανωτική Επιτροπή για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος τη μετάθεση των εκλογών σε εύθετο χρόνο, όπως έχει ήδη συμβεί και σε άλλα Ιδρύματα της χώρας, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα έντασης και να μην οδηγηθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Απευθυνόμενοι προς όλους, κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σύνεση, ώστε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μην πληγεί από τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε".

Η Οργανωτική Επιτροπή, σε ανακοίνωση, αναφέρει την αναβολή των εκλογών για τις 14 Μαρτίου και την επαναληπτική διαδικασία την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012. Επιπλέον επισημαίνει:

"Στη Δημοκρατία που οικοδομήσαμε και αναδείξαμε ως Έλληνες, με υπέρτατο χαρακτηριστικό και θεμελιώδες στοιχείο της την ψήφο, περιθώρια επιλογής, που δεν εστιάζονται αποκλειστικά στην ελεύθερη έκφραση κάθε πεπαιδευμένου σκεπτόμενου ανθρώπου, δεν έχουμε. Η ανυπακοή στο νόμο που εκφράζεται με αυτοδικία και, δυστυχώς, με καθοδηγούμενη βία δεν αρμόζει σε κανένα χώρο πολύ περισσότερο σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα…".

Και συνεχίζει: "…Ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας θέσεις για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, που σε σημαντικά σημεία συμπίπτουν με αυτές των αρνητών του, και τα προσωπικά ή συλλογικά μας οράματα για το ιδανικό πανεπιστήμιο, έχουμε αυτή τη στιγμή δύο επιλογές. Να συμβιβαστούμε με πρακτικές που κείνται εκτός των ορίων της δημοκρατίας, της πανεπιστημιακής παράδοσης και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και την εξαιρετικά δυσμενή πολιτική συγκυρία. Να αναβάλλουμε τις εκλογές με την ελπίδα ότι με το χρόνο θα ωριμάσει η ιδέα των αλλαγών και ότι θα σταματήσουν φαινόμενα στοχευόμενης ματαίωσης της εκλογικής διαδικασίας…"

ΠΟΣΔΕΠ: Να περιφρουρηθούν οι διαδικασίες

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων "να σταθούν στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν και να πράξουν ό,τι είναι ακαδημαϊκά σωστό ώστε να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες και να επιτρέψουν σε όλους τους συναδέλφους να εκφράσουν αβίαστα τα πιστεύω τους.

Αν κρίνουν ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτα σε αυτή την πορεία, η γενικότερη συγκυρία της χώρας επιβάλλει να σκεφτούν άμεσα άλλες επιλογές με βάση τις αρχές της ακαδημαϊκότητας και της αυτονόητης εντιμότητας, που διακρίνει όλους μας".

Διαμαντοπούλου: Θα κόψω τη χρηματοδότηση

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι αναφέρθηκε στο θέμα των πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «ο νόμος για τα ΑΕΙ υλοποιείται κανονικά, εκτός από το άρθρο που αφορά την εξουσία των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Αθηνών είναι εναντίον του νόμου και με κάθε ευκαιρία έκαναν γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί.

Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε έναν πρύτανη θα κάνει πίσω σε έναν νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής. Όλοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους. Εφόσον δεν προχωράει η αλλαγή στη διοίκηση, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου».
Οδηγίες για διάλυση των εκλογών από καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Χαρακτηριστικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί καθηγητές και φοιτητές να ματαιώσουν τις εκλογές στα πανεπιστήμια, ενώ προτείνει και τη μεταφορά φοιτητικών ενισχύσεων όπου χρειαστεί!

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους, το κείμενο, που υπογράφεται από τον Τάκη Πολίτη, δίνει οδηγίες για το πώς θα οργανωθεί βίαια η διάλυση των εκλογών μελών των συμβουλίων του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ιωαννίνων με τη μεταφορά κόσμου όπου χρειαστεί.

"Παρόλο που τα κεντρικά γεγονότα είναι πολύ σημαντικά, η δική μας παρέμβαση στον χώρο των πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα στις εκλογές συμβουλίων, δεν θα πρέπει να αποσυντονιστεί. Εξάλλου συνιστά μέρος της γενικότερης έκφρασης κοινωνικής οργής απέναντι στην τρέχουσα πολιτική", αναφέρεται στο κείμενο.

Για το ΑΠΘ και αυτό των Ιωαννίνων τονίζεται ότι οι ντόπιες πανεπιστημιακές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο μελών ΔΕΠ όσο και σε επίπεδο φοιτητών, μπορούν να ματαιώσουν τις εκλογές.

"Η κατάσταση στον Βόλο είναι υπό πλήρη έλεγχο, αλλά η εκτίμηση των φοιτητών στη Λάρισα είναι ότι χρειάζονται ενίσχυση και επιθυμητή είναι η συμπαράσταση φοιτητών από την Αθήνα", αναφέρεται σε άλλο σημείο.