Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου η προοπτική μεταφοράς της τεχνολογίας mRNA στην Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας και προχωρημένες συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας με δύο μεσαίου μεγέθους φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες για την ανακάλυψη εμβολίων τύπου mRNA και παρακολουθεί στενά την πορεία των ευρημάτων.

Η νέα πρωτοβουλία για την απόκτηση της σχετικής πατέντας έρχεται στη σκιά των ανησυχιών που εκφράζονται από τους ειδικούς επιστήμονες για την αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανότητα εμφάνισης τέταρτου κύματος της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, με επίκεντρο τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα πάντα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την έκδοση του σχετικού πορίσματος για τον βαθμό αποτελεσματικότητάς τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρωγός στην προσπάθεια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να σταθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα τα κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια στην εσωτερική αγορά για την έρευνα και ανάπτυξη διαφοροποιημένων προϊόντων.

Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο λόγος που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιμένει τόσο πολύ στην απόκτηση της τεχνολογίας mRNA – παρότι τα προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί – είναι γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται η βάση πάνω στην οποία θα παράγονται μελλοντικά τα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» είχε υπογραμμίσει πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει το ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να αφομοιώσει οποιαδήποτε τεχνολογία και να αποδεσμεύσει προϊόντα με ασφάλεια», σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ένα αρκετά δαπανηρό και χρονοβόρο project, για το οποίο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 μήνες από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για την απόκτηση της πατέντας.

Το ισραηλινό φάρμακο

Στο μεταξύ, όπως δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», ενδιαφέρον συνεχίζει να υπάρχει και για το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid-19 που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ελληνικά νοσοκομεία (Σωτηρία, Αττικόν κ.ά.). Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, υπάρχουν σκέψεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με αντικείμενο την παραγωγή τού εν λόγω σκευάσματος σε ελληνικό έδαφος. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα φάρμακο που αναστέλλει τη νόσο, ώστε να αποφευχθούν πιθανές διασωληνώσεις ασθενών σε πιθανό τέταρτο κύμα», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας της αγοράς. Εκτιμάται πως σε περίπου δύο εβδομάδες θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του ισραηλινού φαρμάκου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις