Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μπορεί να έχει μια εξαιρετικά δυσάρεστη συνέπεια στους άνδρες.

Η συνέπεια αυτή είναι η στυτική δυσλειτουργία, την οποία αναφέρουν ολοένα περισσότεροι άνδρες μετά την ανάρρωση από την Covid-19. Οι επιστήμονες λένε πως είναι ήδη γνωστό ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό έχει συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος προς όλα τα όργανα του σώματος.

Η στύση εξαρτάται απολύτως από την παροχή αίματος. Αναπτύσσεται όταν τροφοδοτηθούν επαρκώς με αίμα ορισμένες δομές του πέους (λέγονται σηραγγώδη σωμάτια). Οτιδήποτε εμποδίσει αυτή την αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει στην στυτική δυσλειτουργία.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η μειωμένη οξυγόνωση εξαιτίας της Covid-19 και η βλάβη στα κύτταρα που παράγουν τεστοστερόνη. Μπορεί να παίζει ρόλο ακόμα και το στρες που προκαλεί η πανδημία.

Δεν αποκλείεται επίσης να συμβάλλει και η απώλεια της όσφρησης. Η όσφρηση θεωρείται απαραίτητη για την ερωτική «χημεία» μεταξύ δύο ανθρώπων. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι η απώλειά της. Ίσως λοιπόν έτσι παρεμποδίζεται η ερωτική διέγερση και αναπτύσσεται η στυτική δυσλειτουργία.

Πόσο κινδυνεύουν

Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, ολοένα και περισσότεροι άνδρες που νοσούν, αναφέρουν ύστερα ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης.

Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί επιδημιολογικές μελέτες για να εξακριβωθεί η ακριβής έκταση του προβλήματος. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ο Dr. Ryan Berglund, ουρολόγος στην Cleveland Clinic, τα περισσότερα δεδομένα γι’ αυτήν «προς το παρόν είναι ανέκδοτες μαρτυρίες».

Υπάρχουν όμως μελέτες που υποδηλώνουν ότι όντως οι άνδρες που νοσούν με κορονοϊό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος με την Covid-19.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 100 άνδρες, μέσης ηλικίας 33 ετών. Απ’ όσους δεν είχαν περάσει Covid-19, μόνο το 9% είχαν στυτική δυσλειτουργία. Σε όσους όμως είχαν νοσήσει με κορονοϊό, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε ότι οι άνδρες μπορεί να χρειασθούν έως και 6 μήνες μέχρι να ξεπεράσουν την στυτική δυσλειτουργία.

Όπως εξήγησε ο Dr. Berglund, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορoνοϊός οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αποφρακτικά φαινόμενα, επηρεάζοντας αρνητικά τη στύση.

Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων δεν είναι ασυνήθης με τις ιογενείς λοιμώξεις, είπε. Ωστόσο, η έκταση της Covid-19 και η σοβαρότητά της είναι τέτοιες, ώστε πιθανώς οδηγεί σε υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα αγγειακών προβλημάτων.

Ο Dr. Berglund επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς το φαινόμενο και για έναν ξεχωριστό λόγο. Η στυτική δυσλειτουργία συχνά αποτελεί ένδειξη κακής καρδιαγγειακής υγείας.

Πολλοί άνδρες λ.χ. μαθαίνουν ότι έχουν καρδιοπάθεια όταν πάνε στον γιατρό για τα προβλήματα στύσης τους. Δεν αποκλείεται λοιπόν η ανάπτυξή της μετά την Covid να υποδηλώνει ότι ο κορoνοϊός έχει οδηγήσει σε «σιωπηρά» καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις