Χάπι κορονοϊού Merck: Ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν «γεννηθεί» από το χάπι που κατασκευάζει η εταιρεία Merck, το οποίο σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να αποτρέπει τον κίνδυνο νοσηλείας από κορονοϊό. Στο θέμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ αναμένει τα πλήρη κλινικά στοιχεία για το εν λόγω φάρμακο. (Διαβάστε περισσότερα)

Merck

Reuters

«Τα φάρμακα κοστίζουν 600 με 2.000 ευρώ»

Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι φάρμακα σαν και αυτό έρχονται σε περιορισμένες ποσότητες και είναι πολύ πιο ακριβά από τα εμβόλια, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πολύ προτιμότερο να εμβολιαστεί κάποιος για να προλάβει τη νόσο από το να ασθενήσει και να λάβει θεραπεία εκ των υστέρων.

«Όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες… Φυσικά θα τα βάλουμε και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά και όσο τα έχουμε θα προλάβουμε ζωές, γιατί η παραγωγή είναι περιορισμένη», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τον κορονοϊό».

Χάπι κορονοϊού Merck: Μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας

Κατά 50% μειώνει νοσηλείες και θανάτους ασθενών με κορονοϊό το χάπι που κατασκευάζει η εταιρεία Merck, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά από σχετικές μελέτες. Το αντιικό φάρμακο, με την ονομασία «molnupiravir», εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί και, κατά συνέπεια, να εξαπλωθεί σε ζωτικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ασθενείς που έλαβαν το «molnupiravir» μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19, παρουσίασαν μειωμένο κατά 50% ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από εκείνους που έλαβαν το placebo.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες. «Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19», δήλωσε στο Reuters ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις.

Εάν το χάπι λάβει έγκριση θα πρόκειται για ιστορική στιγμή στην πορεία της πανδημίας καθώς αυτό θα είναι το πρώτο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει ευρέως ως θεραπεία για τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, όλες οι θεραπείες ενάντια στον Covid χορηγούνται ενδοφλέβια ή με ένεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις