Μια κλινική δοκιμή για το πειραματικό αντιικό χάπι της Pfizer ενάντια στον κορονοϊό διακόπηκε πρόωρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19, ανακοίνωσε η εταιρεία. Είναι το δεύτερο χάπι κατά του κορονοϊού και μία ακόμη ανακοίνωση που δημιουργεί ελπίδες στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να ξεπερνούν εκείνα που έχουν γίνει γνωστά από την Merck για το δικό της χάπι, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται στο μισό η πιθανότητα θανάτου ή νοσηλείας για τους ασθενείς με COVID-19 που επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Η θεραπεία, που θα ονομάζεται Paxlovid, περιλαμβάνει τρία χάπια, τα οποία θα χορηγούνται δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Τι έδειξε η μελέτη

Η σχεδιαζόμενη ανάλυση σε 1.219 ασθενείς στη μελέτη της Pfizer εξέτασε τις νοσηλείες ή τους θανάτους ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με ήπια ή μέτρια COVID-19 με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, όπως η παχυσαρκία και η ηλικία.

Διαπιστώθηκε ότι το 0,8% όσων έλαβαν το χάπι της Pfizer τρεις ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων νοσηλεύτηκε και κανείς δεν πέθανε μέσα σε 28 ημέρες από τη θεραπεία. Αυτό, σε σύγκριση με ένα ποσοστό νοσηλειών 7% για τους ασθενείς που έλαβαν placebo. Υπήρχαν επίσης 7 θάνατοι στην ομάδα με τα placebo.

Τα ποσοστά ήταν παρόμοια για τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων – το 1% από την ομάδα νοσηλεύτηκε, σε σύγκριση με το 6,7% από την ομάδα με το placebo, στην οποία διαπιστώθηκαν 10 θάνατοι.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους και παρέχουν πραγματικά όφελος από την άποψη της δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του προγράμματος Pfizer.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι το υποψήφιο αντιιικό χάπι, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει τη ζωή των ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από τον COVID-19 και να εξαλείψει έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις