Όμικρον μονοκλωνικά αντισώματα: Η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, η οποία χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα μετά την άφιξη των πρώτων 2.00 δόσεων, είναι λιγότερο αποτελεσματική στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν έτσι τις προκαταρκτικές ενδείξεις που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου για τη θεραπεία Regen-Coν, γνωστή και ως Ronapreve, ενδείξεις βασισμένες σε εργαστηριακές εξετάσεις και μαθηματικά μοντέλα .

Σύμφωνα πάντως με την αμερικανική Regeneron, το κοκτέιλ αντισωμάτων παραμένει αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Όμικρον μονοκλωνικά αντισώματα: Πως λειτουργεί η θεραπεία

Όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων βάζουν στο στόχαστρο την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή Όμικρον φέρει πολλές μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας, οι οποίες δυνητικά εμποδίζουν την αναγνώρισή της από τα αντισώματα.

Αποτελεσματική στην Όμικρον φαίνεται πάντως πως είναι η αντίστοιχη θεραπεία της AstraZeneca. Όπως ανακοίνωσε η βρετανo-σουηδική εταιρεία, το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων Evusheld διατηρεί την εξουδετερωτική ισχύ της απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Η αποτελεσματικότητα του Evusheld, αναφέρει το Reuters, εξετάστηκε από ανεξάρτητους ερευνητές της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, χρησιμοποιώντας ψευδοϊούς που μιμούνται τις μεταλλάξεις της Όμικρον.

To Evusheld, συνδυασμός των αντισωμάτων casirivimab και imdevimab, έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση.

Για την ίδια ομάδα ασθενών έχει εγκριθεί και η θεραπεία της Regeneron, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα υψηλού ρίσκου που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα (ΜΑ) αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της νόσου COVID-19. Παράγονται είτε μέσω κυττάρων «Β» του ανοοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς που αναρρώσει από μια λοίμωξη (π.χ. SARS-CoV-2), είτε μέσω εργαστηριακής παραγωγής (Marovich, Ιούνιος 2020).

Έως σήμερα, όσον αφορά τις ιικές λοιμώξεις, έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) έχει λάβει μόνο το σκεύασμα μονοκλωνικών αντισωμάτων ενάντια στον αναπνευστικό συγκυτιακός ιός «RSV» (Marovich, Ιούνιος 2020).

Στον πόλεμο κατά του ιού SARS-CoV-2 έχουν επιστρατευτεί μονοκλωνικά αντισώματα με στόχο την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού (Marovich, Ιούνιος 2020). Τον Νοέμβριο του 2020, τρία σκευάσματα που έχουν φτάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, πήραν άδεια την από τον FDA εκτάκτως, για τη χορήγησή τους σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο, το bamlanivimab (Eli Lilly and Company /Regeneron) και τα casirivimab (Regeneron) και mdevimab (Regeneron). Τον Φεβρουάριο του 2021, το FDA έδωσε άδεια για χορήγηση στην ίδια κατηγορία ασθενών του συνδυασμού των bamlanivimab και etesevimab (διαφορετικό μονοκλωνικό αντίσωμα της Eli Lilly and Company), τα οποία εμποδίζουν την πρόσδεση του ιού στον αντίστοιχο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων. Η τελευταία αυτή έγκριση του FDA βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων της κλινικής δοκιμής BLAZE-1 (Eli Lilly and Company, January 2021), με σύνολο 1.035 ασθενών με ήπια έως μέτρια COVID-19 που κινδύνευαν να εξελίξουν σοβαρή νόσο. Η ανάλυση έδειξε στους 518 ασθενών που χορηγήθηκαν τα μονοκλωνικά αντισώματα, η νοσηλεία ή ο θάνατος από COVID-19 μειώθηκε κατά 70% (p = 0,0004).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις